Александър Везенков е изключително близо до изключителен пробив - участие в драфта на НБА. Според sbnation.com българинът ще бъде един от 30-те баскетболисти, които ще бъдат изтеглени в първи рунд на драфта на Лигата на извънземните това лято. Изданието пише, че 19-годишният българин, който е цел №1 на редица клубове в САЩ и Европа, ще бъде изтеглен под №29 от Мемфис Гризлис в лотарията.

Специализираното издание се ползва с особена репутация в прогнозите за драфта на НБА и може да му се има доверие, информира и официалният сайт на настоящия тим на таланта - Арис. Според гръцката преса, 206-сантиметровото крило е почти сигурен за топ 30 в драфта, а случи ли се това наистина, той си гарантира 3-годишен договор с отбор от асоциацията.

Везенков, който през август ще навърши 20 години, все още не е взел решение дали да впише името си сред участниците в драфта. Младокът не се вълнува от оценката на специалистите, които считат, че вече е готов да навлезе в НБА. Той има още година от договора си с Арис, но ако има нещо сигурно, това е, че почти няма шанс да остане още един сезон в Солун.

За подписа му се редят на опашка много от клубовете, на които се чува тежката дума в Евролигата и не е изключено здраво стъпващия по земята Александър да предпочете именно подобна опция - трансфер в някой гранд на Стария континент и още 12 месеца опит в Европа, след което да се пусне и в драфта на НБА.

Везенков е трети при реализаторите и борците в гръцката А1 лига със средно 18,9 точки и 7,9 борби на мач. Благодарение на страхотните му изяви от есента насам, когато уверено пое диригентската палка в Арис, солунчани също са трети във временното класиране с 13 победи и 7 загуби, веднага след лидера Олмпиакос и втория Панатинайкос.