В бъдещите планове на НБА влиза възможността за поява на отбори в лигата от европейски градове, въпреки че комисарят на баскетболната асоциация Дейвид Стърн не постави крайни срокове за това.

Стърн направи изявление в тайванската столица Тайпе преди първия мач между отбори от НБА, който ще се играе на острова.

“Има голяма вероятност и при наличие на подходящи зали, в Европа да има отбор от НБА. Това е начинът, по който виждаме развитието на баскетбола”, заяви Стърн.

По-рано тази седмица, той обяви за съществуващата вероятност в Лондон да се играе мач от редовния сезон на НБА и това може да стане още преди английската столица да приема олимпийските игри през 2012 г. Във вторник в Лондон играха Чикаго Булс и Юта Джаз.

Единственият мач от редовния сезон на НБА, който се е играл извън Северна Америка бе в Япония в началото на 90-те години.

Във връзка с европейското разширение на баскетболната асоциация, той разкри, че се предвижда и създаването на подобни първенства и на други континенти.

“Подобно първенство в Азия, вероятно в Латинска Америка и възможност дори в Африка ще предизвика интерес. НБА има готовност за подобни свързани лиги при наличието на подходящи зали и добро партньорство с местните федерации”, заяви Стърн.

Днес в Тайпе ще се проведе приятелска среща между Денвър Нъгетс и Индиана Пейсърс. Очаква се около 13 000 зрители да посетят събитието. Също днес, но в Мадрид местният Реал играе с Юта Джаз./БЛИЦ