След повече от 20 години пауза в Кюстендил отново ще има мъжки баскетболен отбор под името Велбъжд.

Съставен предимно от местни момчета, той ще се състезава в ББЛ и ще посреща домакинствата си в зала "Осогово" в Кюстендил. Първенството стартира в началото на октомври.

През 1925 г. спортен клуб Муцьон дава поле за изява на различни спортове, различни от футбола. Първият баскетболен отбор в Кюстендил е сформиран две десетилетия по-късно. Дебютният мач е приятелска среща с Перник.

Президентът и треньор на клуба Боян Велинов вярва във възможностите на баскетболистите, но признава, че ги чака трудно начало.

"От доста време имаме идеята да възстановим клуба. Имаме момчета, в прекрасна възраст да играят. Имаме много талантливи момчета, но знаем, че в началото ще бъде много трудно", сподели той в интервю за предаването "България в 60 минути".

Кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов разказа как общината се стреми да насърчава масовия спорт.

"Общината помага на всички спортове. Всеки отбор, който се намира на спортна база Осогово, тренира без да плаща такси за отопление, охлаждане, вода и осветление. Всичко се поема от общината. Опитваме се да насърчим масовия спорт. Отборът се цели в топ 3.", допълни политикът.

ВИЖТЕ ВИДЕО - ТУК!