Перник отново се връща към старата си слава на баскетболен център. Наскоро в града бе създаден нов клуб, който ще носи името Миньор 2015.

С каузата да запалят децата по играта са се заели три бивши баскетболистки на славния тим на Миньор, който достига до 6 титли и 5 купи на страната в историята си. Това са Агнеса Дойчинова, Камелия Михалкова и Елза Сандова. Президент на клуба пък е Ангел Симеонов.

“След края на спортните си кариери осъзнахме, че ще бъде прекрасно да направим нещо за децата, да ги вкараме в залата и да им предадем от нашите знания и любов по тази прекрасна игра”, сподели пред BBALL.BG Агнеса Дойчинова, която окачи кецовете на стената на 39-годишна възраст.

Новият проект в Перник стартира преди около два месеца. Повече от 50 деца (б.а. голяма част от тях момичета) на възраст между 7 и 10 години попиват от знанията на трите жени. Тренировките се провеждат във физкултурните салони на 6-то СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” и 13-то ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Броят на хлапетата се увеличава непрекъснато. Заниманията са открити за всички, включително за родители, които искат да се уверят какво се случва зад затворените врати на залата.

“Името на клуба не е избрано случайно. Трите сме играли заедно в този град и именно така започна приятелството ни. Вече имахме и официално представяне на отбора в зала "Миньор". Получи се много хубав празник за децата и семействата им”, допълни още бившата националка и дъщеря на легендата в баскетбола Христо Дойчинов – Пантерата, който си отиде от този свят през лятото.

Основата цел на новия Миньор 2015 е да запали колкото се може повече деца. Мъжки отбор на Миньор 2015 също започна участието си през новия сезон на САБЛ. От ръководството на клуба обаче се надяват за в бъдеще да имат формации и при професионалистите.