Звездата от НБА Яо Минг е на път да купи своя бивш отбор – Шанхай Шаркс.

Китаецът, чиято кариера в последно време пострада заради контузии, обмисля алтернативни варианти за развитие след края на кариерата си, а един от тях е собственост на отбор.
 
Според местните медии центърът на Хюстън Рокетс води преговори със Службата по спорта в Шанхай за закупуването на контролния пакет акции на тима от Китайската Баскетболна Асоциация срещу 3 милиона долара.
 
В момента Шаркс е собственост на Шанхайската медийна група, летището “Хонгжиао” и Службата по спорта, която е контролирана от Института по спорт и техника на Шанхай.
 
Инвестицията на Яо Минг може да помогне на закъсалия тим, който е в сериозна криза след напускането на звездата в посока НБА през 2002 г.
 
Финансовата криза до такава степен е обзела клуба, че той не е плащал на играчите и сметките си през последните седмици. В началото на годината Шаркс бе напуснат от основния си спонсор, който обяви тима за безнадежден.
 
В момента Китайската Баскетболна Асоциация обмисля да извади отбора от състезания, докато не се разплати с играчите си. За да бъде спасен клубът, сделката по продажбата му трябва да се финализира до края на месеца.
 
28-годишният Яо Минг спечели около 51 милиона долара през 2008 г. от заплати и рекламни договори и е един от най-популярните китайци в цял свят./БЛИЦ