Олимпийският шампион и защитаващ титлата си САЩ, европейският първенец Испания, домакинът Турция и Австралия спечелиха групите си и са първите 1/4-финалисти на световното първенство по баскетбол за жени.

Испанките надвиха Чехия с 67:43 в директен сблъсък за първото място в група "А". В другата среща от групата Бразилия победи Япония със 79:56 и продължава в елиминационната фаза с Чехия.

Интригата за първото място в група "В" бе далеч по-малко. Домакинът Турция си бе осигурил крайния успех и протоколно победи аутсайдера Мозамбик с 64:54. В мача за второто място Франция се наложи над Канада с 63:59 и ще срещне Бразилия на елиминациите за място на 1/4-финалите.

В група "С" Австралия срази Беларус с 87:45 в пряк сблъсък за първото място. В другия двубой Куба се надви Южна Корея със 73:57 и продължава към елиминациите за сметка на азиатките.

В група „D” интригата бе за втората позиция, спечелена от Сърбия след драматичен успех над Китай с 65:63. Победителят в групата САЩ пък разби Ангола със 119:44.

Тази вечер ще бъдат излъчени другите четири тима за 1/4-финалите с четири елиминационни двубоя: Чехия - Канада, Франция - Бразилия, Беларус - Китай и Сърбия - Куба.