Жребият за разпределение на групите на световното ученическо първенство по баскетбол за юноши и девойки бе изтеглен в Лимож, Франция. Новината за Viasport.bg съобщи президентът на БАСУ (Българска асоциация спорт в училище) Юлия Боянова, която участва в церемонията.

Възпитаниците на ПГТМ „Христо Ботев” (Ботевград) попаднаха в група „В” заедно със състави от Турция, Хърватия и Иран. Девойките на Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” (Монтана) имаха късмет, като попаднаха в една от 4-те групи със само по 3 отбора, като ще играят срещу съпернички от Бразилия и Дания. В останалите 4 групи има по 4 тима.

На 18 април ботевградчани започват с мач срещу Иран, а девойките още първия ден ще играят и срещу двата си съперника. Световното ученическо по баскетбол ще се проведе от 18 до 25 април 2015 г. Участието на всички български отбори стана възможно благодарение на финансовата помощ от Министерството на младежта и спорта, което отпусна 126 061 лева за пътни разходи и такси.

Жребият бе теглен в кметството на Лимож от кмета на града Емил Ломбертие и звездите на баскетбола Люк Леблан, Микаел Желабал, Джеймс Съдърланд. На церемонията присъстваха още президентът на баскетболния клуб на Лимож Фредерик Форте, президентът на Световната федерация спорт в училище - Лоран Петринка, който е и президент на Националния съвет за училищен спорт на Франция (UNSS), президентът на европейската федерация спорт в училище - Никос Мегалемос, както и Юлия Боянова, която е и президент на техническата комисия.