Оклахома Сити Тъндър победи Далас Маверикс със 135:86 в последния си мач от редовния сезон на НБА и така си гарантира първото място в Западната Конференция. Тимът от Далас излезе с изцяло резервния си състав, давайки почивка на повечето си титуляри, както постъпиха и много от отборите в последния ден.

Шей Гилджъс-Александър вкара 15 точки за 16 минути игра и стана най-резултатният играч на Оклахома Сити в мача. С този успех „гръмотевицата“ завърши редовния сезон с 57 победи и 25 загуби. Със същия баланс е и шампионът Денвър Нъгетс, който остава втори на Запад заради по-лошия си баланс от мачовете срещу Тъндър.

В първия кръг на плейофите Далас Маверикс ще се изправи срещу Лос Анджелис Клипърс. За да научи името на първия си съперник в елиминациите, Оклахома Сити Тъндър трябва да изчака завършването на play-in баражите на Запад. Сред потенциалните съперници са Александър Везенков и Сакраменто Кингс.

За целта „кралете“ на 17 април (сряда) трябва да победят първо Голдън Стейт Уориърс, а след това и загубилият от мача между Лос Анджелис Лейкърс и Ню Орлийнс Пеликанс. Така ще бъде определен отборът, поставен под №8 в плейофите на Запад. Загубилият двубоя между Кингс и „воините“ отпада от битката за класиране за плейофите. През този сезон Сакраменто спечели двете си домакинства срещу Оклахома Сити Тъндър, но загуби двете си гостувания. Две победи и две загуби е балансът на "кралете" и срещу Голдън Стейт Уориърс в редовния сезон.

Под №7 в плейофите на Западната Конференция ще бъде поставен победителят от двубоя между „езерняците“ и „пеликаните“, който в първия кръг ще играе срещу шампиона Денвър Нъгетс.

PLAY-IN БАРАЖИ НА ЗАПАД
1. Ню Орлийнс Пеликанс – Лос Анджелис Лейкърс
2. Сакраменто Кингс – Голдън Стейт Уориърс
* Победителят от мач 1 става седми поставен в плейофите, а загубилият играе срещу победителя от мач 2 за осмото място в елиминациите.

PLAY-IN БАРАЖИ НА ИЗТОК
1. Филаделфия 76-ърс – Маями Хийт
2. Чикаго Булс – Атланта Хоукс
* Победителят от мач 1 става седми поставен в плейофите, а загубилият играе срещу победителя от мач 2 за осмото място в елиминациите.

ПЛЕЙОФНИТЕ ДВОЙКИ В НБА
ЗАПАДНА КОНФЕРЕНЦИЯ
A. Оклахома Сити Тъндър – Поставен под №8
B. Лос Анджелис Клипърс – Далас Маверикс
C. Минесота Тимбъруулвс – Финикс Сънс
D. Денвър Нъгетс – Поставен под №7

ИЗТОЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ
A. Бостън Селтикс – Поставен под №8
B. Кливланд Кавалиърс – Орландо Меджик
C. Милуоки Бъкс – Индиана Пейсърс
D. Ню Йорк Никс – Поставен под №7
* Във втория кръг на плейофите победителят от двойка А ще играе с по-добрия от двойка В, а спечелилият двойка С ще играе срещу победителя от двойка D.
** Победителят от всяка двойка се определя след постигането на четири победи от седем мача.