Националният отбор на България за юноши U18 ще играе за бронза на Европейското първенство в Дивизия B, което се провежда в Скопие. В зала „Борис Трайковски“ тимът ни загуби полуфинала срещу домакините от Северна Македония с 92:68, след като изоставаше през повечето време.

Въпреки поражението обаче, нашите все още имат шансове за промоция в Дивизия А, като това минава през победа в мача за третото място срещу загубилия другия полуфинал между Полша и Австрия. Двубоят за бронза е на 4 август (неделя) от 20:00 часа.

За да подкрепи отбора, в Скопие бе и изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов, който изгледа мача в компанията на президента на местната федерация и също бивш баскетболист Перо Антич.

След много равностойни начални минути домакините взеха инициативата. Те натрупаха 11 точки аванс, но след първата част България намали за 20:26 след тройка със сирената на Теодор Трифонов. Нашите обаче допускаха повече грешки, получаваха много точки под коша и на почивката вече изоставаха с 38:53.

Разликата стана 19 точки след паузата, но баскетболистите на Стойо Чолаков постепенно заиграха по-добре и преди заключителната четвърт върнаха интригата в мача, доближавайки се на 62:69. След това обаче съставът от Северна Македония вкара 20 поредни точки след осем минути без кош за българите и спечели убедително.

Най-резултатен за България бе Теодор Трифонов с 20 точки. Александър Гавалюгов е с 13 точки, 6 борби и 9 асистенции, а Деян Колев се отчете с 12 точки и 12 борби.