Юношеският национален отбор по баскетбол постигна сериозен успех, след като преодоля предварителната група на Европейското първенство, Дивизия А, и достигна до Топ 12. Досега, от въвеждането на новия формат по дивизии в европейския баскетбол, наш подрастващ отбор достигаше до този етап при по-големите – 20-годишните през 2006 и 2007-а, но в последните пет години дори не успявахме да се задържим в Дивизия А. Затова сегашното класиране на юношите, при това от група, смятана за много трудна, е страхотен успех, пише “Гонг”.

В последния си мач от група С България победи домакина на първенството Латвия с 69:58. Нашите надминаха всички очаквания, като спечелиха групата, с 2/1 победи, а във втората групова фаза влиза с чист актив от 2-0. Хърватия, Русия и Словения ни чакат във втория етап. Само още един успех срещу хървати, руснаци или словеци ще ни класира на четвъртфинал.

Страхотен мач срещу Латвия изигра Денислав Вутев, който за 24 минути завърши с 18 точки. 13 точки и седем борби за победата добави Николай Стоянов, с 9 точки и 11 борби завърши Александър Везенков, по девет точки реализираха и Велислав Гълъбов и Крис Минков, а плеймейкърът Деян Карамфилов се отчете със седем точки и седем асистенции. След ден почивка, на 13 август, юношите излизат срещу Словения./БЛИЦ