Изненадващо за мнозина, но не и за баскетболните специалисти на европейската сцена се задава може би най-мощният клуб. Става въпрос за турския Дарюшафака. От три години основен спонсор на клуба е местният консорциум Доуш Холдинг (Doğuş), който включва в себе си над 25 компании (включително най-големите банки, автомобилни концерни, десетки медии и туристически компании) и дава работа на 18 000 души.

На практика Дарюшафака бе във втора дивизия през сезон 2013/14, когато влезе в елита. В първите си два сезона при най-добрите тимът завърши съответно трети и четвърти. От това лято начело на тима е Дейвид Блат, който в предишните два сезона бе начело на Кливланд в НБА.

Според информациите на турските медии бюджетът на Дарюшафака за предстоящия сезон ще бъде около и дори над 30 милиона евро, което със сигурност изстрелва клуба начело. Там, където са ЦСКА (Москва), Химки, Фенербахче, Реал (Мадрид) и останалите познати грандове в Евролигата.

Турският тим направи и пореден сериозен трансфер. С клуба договор за две години подписа американецът Джеймс Андерсън,  който изкара последния сезон в Сакраменто (Кингс). 27-годишният гард бе избран под №20 в първия кръг на Драфта през 2010 година и игра за Сан Антонио Спърс, Хюстън, Филаделфия 76-ърс, а през сезон 2014/15 се завърна в Европа (Жалгирис).

До момента в ростера на Дарюшафака освен новия Джеймс Андерсън са американците Скоти Уилбекин, Маркъс Слоутер (игра в Реал Мадрид в периода 2012/15), Люк Харангоди и Брад Уонамейкър (игра в Брозе Баскет в последните два сезона). В отбора е латвиецът Дайрис Бертанс и турците Мехмет Яджмур, Метин Тюрен, Фуркан Алдемир (игра във Филаделфия през сезон 2014/15) , Ендер Арслан (играл в Галатасарай) и Биркан Батук.

Целта пред отбора е минимум класиране за финалната четворка на Евролигата, както и титлата в турското първенство.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ