ФИБА и Евролигата ще обединят усилията си за развитието на баскетбола. Представители на двете централи са обсъдили създаването на нов турнир - Шампионска лига.

На срещата в Цюрих са присъствали част от ръководителите на Реал Мадрид, Фенербахче, Макаби Тел Авив и Олимпиакос. За Швейцария е пътувал президентът на Евролигата Жорди Бертомеу и изпълнителният директор Едуард Скот.

По предварителни разговори новият турнир ще бъде ръководен от най-добрите отбори в Европа. Срещата е важна стъпка напред в обединението на баскетбола в Европа на клубно ниво. Новата Шампионска лига, според предложението, ще бъде управлявана и притежавана от най-добрите европейски клубове (50%) и ФИБА/инвеститори (50%).

Според първоначалните разчети всеки тим ще получава по 30 млн. евро на сезон. В надпреварата най-вероятно ще се включат 16 отбора. Обсъждат се варианти за промяна на Евролигата в баскетболната Шампионска лига.

Предвижда се до края на годината да се проведе още една среща между всички заинтересовани клубове, за да се обсъдят детайлите около новата надпревара