От днес започват плейофите в първенството по баскетбол. Лукойл Академик финишира първи в редовния сезон, следван от Балкан Ботевград, Рилски спортист, Черно море, “Левски”, Берое, Ямбол и Черноморец. Спартак Плевен остана извън плейофите. Четвъртфиналните серии се играят до две победи от три мача, полуфиналите и финалът са до три победи от пет срещи.

Лукойл АкадемикЛукойл Академик – Черноморец
Прогноза на БЛИЦ: 2:0 победи за Лукойл Академик
Тук всякакви коментари са излишни. Естествено, че уважаваме труда на бургазлии, които се добраха до пейофите, но и в баскетбола има закономерност. А тя е на страната на далеч по-силния, по-класен и по-богат клуб – Лукойл Академик. Тимът от Правец изпусна купата на България преди няколко месеца и се случиха сътресения в клуба. Точно затова сега е моментът, който да покаже дали с Тони Дечев и новия директор Тодор Стойков Лукойл Академик ще успее да поправи грешката си и да спечели титлата. Това е основната цел, а първата стъпка е Черноморец. След това евентуално на полуфинал отборът ще се изправи срещу Черно море. Отборът, който надви Лукойл на финала за Купата и бе причина за промените в Правец. Тогава ще се види дали хората на Тони Дечев са си научили урока и дали морето този път ще ги удави.


БалканБалкан Ботевград – ЯмболЯмбол
Прогноза на БЛИЦ: 2:0 победи за Балкан
Балкан Ботевград е по-добрият отбор и напълно логично завърши на второ място в редовния сезон. Няма какво да се лъжем, при липсата на силен “Левски” този сезон единствената цел пред Балкан е класиране на финал. Всичко друго ще бъде равносилно на провал. Отборът е добре селектиран, има двама открояващи се лидери Иван Лилов и Павел Маринов. Мартин Маринов се превръща в основен коз във важните моменти. Един от проблемите през целия сезон бе липсата на постоянен класен плеймейкър, Педжа Стаменкович така и не успя да повтори силните си игри от престоя във Варна, но в плейофите може да опровергае критиците. На полуфинал Балкан вероятно ще срещне Рилски спортист, от когото загуби в последния кръг на редовния сезон. Самоковци са корав и труден съперник, но даваме предимство на Балкан.

Рилски спортистРилски спортист – БероеБерое
Прогноза на БЛИЦ: 2:0/2:1 победи за Рилски спортист
Рилецо направи колеблив сезон, в който игра на два фронта. Вчера тимът загуби финала в Балканската лига. Няма как умората да не даде отражение върху формата на тима. Затова допускаме, че е възможно Берое да вземе една победа в серията, но повече клоним към 2:0 успеха за тима от Самоков. Росен Барчовски има уникален Йордан Бозов, Жарко Ракочевич се разигра в последните мачове, а американците Тейлър, Гуджино и Норфлийт винаги може да накажат всеки противник. Лошото е, че горе долу дотук се изчерпва потенциалът на Рилски спортист, къса скамейка. В евентуален полуфинал срещу Балкан това ще бъде от значение.
Черно море Порт ВарнаЧерно море – “Левски”Левски
Прогноза на БЛИЦ: 2:1 победи за Черно море
Най-интересният сблъсък от четвъртфиналите. Безспорно най-равностойният двубой. Въпреки глобалните проблеми през годината “Левски” не е за подценяване. Направят ли го това във Варна ще страдат. Смятаме, че “сините” на Тити Папазов имат сили да вземат поне един мач от серията, но не и да я спечелят. Носителят на Купата на България за разлика от другите отбори разполага с изключително равностоен състав с дълта резервна скамейка. Ето защо предимството съвсем логично е на тяхна страна. На евентуален полуфинал с Лукойл Академик обаче хората на Драган Баич ще трябва доста да се потрудят.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ


МАЧ 1
МАЧ 2
Лукойл Академик (1) - Черноморец (8) 
30 април 2015 година, 18:00 часа
Лукойл Академик - Черноморец
2 май 2015 година, 18:00 часа
Черноморец - Лукойл Академик
Балкан (2) - Ямбол (7)
30 април 2015 година, 18:00 часа
Балкан - Ямбол
2 май 2015 година, 18:00 часа
Ямбол - Балкан
МАЧ 3
МАЧ 4

Рилски спортист (3) - Берое (6)
2 май 2015 година, 18:00 часа
Рилски спортист - Берое
4 май 2015 година, 19:00 часа
Берое - Рилски спортист

Черно море (4) - "Левски" (5)
30 април 2015 година, 18:00 часа
Черно море - "Левски"
2 май 2015 година, 18:00 часа
"Левски" - Черно море

*Заб.: Четвъртфиналите се играят до две победи от три мача