Любомир Минчев обяви състава на националния отбор по баскетбол за предстоящите квалификации за Евро 2017. През есента нашите ще играят срещу Словения, Украйна и Косово.

България нямаше треньор повече от една година, след като Георги Младенов бе уволнен през февруари 2015-та. През цялата минала година отборът не бе събран дори за един лагер. След дълги разногласия Минчев бе назначен на поста и стана ясен първият му избор относно състава на националния тим.

На пръв поглед прави впечатление отсъствието на трима баскетболисти, които би трябвало да имат място в отбора. На първо място е капитанът на Балкан (Ботевград) Мартин Маринов. Гардът носи на гърба си тима през целия сезон. По време на изключителните драми и скандали в клуба след смяната на местната власт той бе човекът, който успя да обедини играчите и да не позволи тотален срив. Освен това на игрището Маринов направи най-силния си сезон до момента. Безспорно той бе един от най-добрите български баскетболисти през изминалото първенство. Защо не е повикан и дори не е говорено с него оставаме на националния селекционер да обясни, ако, естествено има желание. Вероятно Крис Минков и Николай Стоянов от Рилски спортист са по-заслужили от Мартин Маринов...Да не бъдат голословни думите, малко статистика. Маринов е най-добрият реализатор на Балкан през изминалия сезон с общо 543 точки или средно по 14,3 точки на мач. Както и най-добрият реализатор от зоната за три точки - общо 105 от 245 тройки (42,9%). Поглеждайки обявения от Минчев състав, единствено Иван Лилов е типичен шутинг-гард, който наистина може да стреля добре. Така че присъствието на Мартин Маринов изглеждаше напълно логично.

Павел Маринов е вторият, който не попадна в отбора. Един от най-добрите български баскетболисти през последните 2-3 сезона. В Балкан преди два сезона бе лидер, в такава роля бе и в Динамо (Букурещ) през изминалия шампионат. И на двете места бе капитан. И с него не е разговаряно. Вероятно на позиция "три" (леко крило) има по-добри от него...Колкото и да ми се иска да намеря такива, не откривам. За съжаление.

Доскорошният капитан на България Христо Николов-Гларуса също е извън състава. Моля??? Въпреки колебливия сезон и смяната на отбори Гларуса си остава един от лидерите на отбора. Качествата му са безспорни и едва ли има обяснение за липсата му. Само не и онова оправдание, че на неговата позиция има по-добри и ще бъде даван път на младите.

В отбора не са още Цветослав Острев и Николай Върбанов. БЛИЦ писа първи, че центърът на Балкан ще откаже повиквателна, тъй като е контузен. Имаше вероятност да бъде върнат Филип Виденов, който преди известно време каза, че националният отбор за него не е лишение, а кауза. Още тогава обаче гардът каза, че е по-скоро "не" за евентуално участие в квалификациите.

Дано в следващите няколко дни и месеци да няма още отказали участие в националния отбор, защото самият Любомир Минчев каза днес, че това не е окончателният състав. Съвсем не е сигурно и използването на двамата американци. И ако на позицията гард може да намерим варианти, при центъра положението е плачевно. Ако Уошбърн от Сигал (Прищина) не дойде, оставаме с Велислав Гълъбов и Станислав Ваклинов от Берое...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Съставът на България

Позиция 1 - Станимир Маринов (Сигал Прищина), Асен Великов (Лукойл Академик), Дариус Адамс (Лаборал Куча)

Позиция 2 - Иван Лилов (Латина), Христо Захариев (Лукойл Академик), Павлин Иванов (Лукойл Академик)

Позиция 3 - Чавдар Костов (Кавала), Николай Стоянов (Рилски спортист), Крис Минков (Лукойл Академик)

Позиция 4 - Александър Везенков (Барселона), Алекс Симеонов (Левски), Димитър Димитров (Лукойл Академик), Александър Янев (Булон)

Позиция 5 - Велислав Гълъбов (Берое), Джейсън Уошбърн (Сигал Прищина), Станислав Ваклинов (Берое)