ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК!

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол загуби със 78:88 като гост в Коимбра на основния си конкурент Португалия и допусна първо поражение в група F на предварителните квалификации за Евро 2025. Така ако и двата тима спечелят следващите си мачове, българите трябва да победят в ответния двубой помежду им през февруари у дома с по-голяма разлика, за да заемат първото място в групата.

В хода на срещата Алекс Симеонов получи болки в глезена, но успя да се завърне в игра, а заради травма в последните минути не игра Евгени Хаджирусев.

Отборът на Марио Гомес поведе на старта на мача, но „лъвовете“ отвърнаха с четири поредни тройки и дръпнаха с 14:7. В края на първата част португалците скъсиха дистанцията и дори поведоха с 21:20 след тройка на Рафаел Лижбоа.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Силни изяви на Павлин Иванов и Андрей Иванов в началото на втория период отново върнаха преднината на България, а до почивката тя нарасна и нашите дръпнаха с 52:44. Ключова роля имаше Чавдар Костов, вкарал 15 точки само през първото полувреме и три от осемте тройки на отбора ни.

След паузата настъпи срив в играта на националите ни, които позволиха на съперника да започне да топи пасива си. Седем минути след подновяването на играта Поругалия поведе с 61:59 и авансът на домакините достигна 8 точки. Надеждите за обрат останаха, след като точни стрелби на Хаджирусев и Костадинов намалиха за 64:67 преди заключителната четвърт. Малко след нейното начало „лъвовете“ изравниха за 71:71. Домакините обаче отново поведоха и три минути и половина преди края разликата стана двуцифрена за първи път в срещата, като до края те успяха да я поддържат и да спечелят.

Диого Брито бе най-резултатен за успеха на португалците с 19 точки, а с по 18 завършиха Рафаел Лижбоа и Траванте Уилямс.

За България Чавдар Костов реализира 17 точки, с 14 и 7 борби е Дейвид Кравиш.

След тази среща националите ни се отправят за Кипър, където в неделя ще се изправят срещу местния тим в Никозия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК