Специални талисмани – златни лъвчета, получиха при заминаването си за европейското първенство в Полша баскетболните национали. Тимът на Пини Гершон потегли към Вроцлав от правителствения ВИП на аерогара "София". Първият ни мач е в понеделник, когато откриваме първенството срещу домакина Полша.

Да изпрати играчите дойде лично спортния министър Свилен Нейков. "Пожелавам ви на добър час. Надявам се, че ще постигнете едно добро представяне на европейското в Полша. Разчитам на такова още в първия мач с домакините, които със сигурност ще бъдат обременени от факта, че играят пред собствена публика. Ще ви стискаме палци и ще се надяваме да защитите достойно честта на България", обърна се към баскетболистите Нейков, който се надява да изгледа поне някоя от срещите.

"Направихме възможно най-добрата подготовка. Последната контрола с Рилски спортист беше много важна от гледна точка на факта, че изпробвахме различни неща, които могат да ни бъдат от огромна полза в определени ситуации. Нашият отбор е готов за Евробаскет 2009 и момчетата ще се борят до край за успеха във всеки един мач. Не трябва да се фокусираме само върху срещата с Полша, защото имаме сили да победим и отбор като Турция. За мен в първите два мача имаме еднакви шансове. Със сигурност можем да победим поляците. Вече сме го правили веднъж като гости и то през миналата година. Мисля, че в мача на откриването те ще бъдат под сериозно напрежение. Ще направим всичко възможно, за да спечелим, но вторият мач в групата е не по-малко важен", сподели селекционерът Пини Гершон./БЛИЦ