Националният отбор на България срази домакините от Грузия с 92:80 (14:18; 25:20; 27:19; 26:23) за първа победа в едва четвъртия си мач от група "А" и запази шансове да се класира за осминафиналите на Евробаскет 2022 за мъже.

Гардът на националния отбор Станимир Маринов не взе участие в двубоя заради контузията в бедрото, която получи по време на срещата с Черна гора, но и без него "лъвовете" изиграха страхотен мач.

За разлика от досегашните мачове на България в Тбилиси, този път националите започнаха отлично в защита, но в нападение нещата не се получаваха. Битката бе здрава, а и честите съдийски реверанси към домакините не им помагаха. След първата четвърт "лъвовете" губеха с 14:18, но във втората играта им се подобри и след 25:20 те водеха с 39:38 на почивката след 15 точки от Бост и 12 от Везенков. За грузинците Битадзе вкара 17 точки.

Дий Бост направи фамозен старт на второто полувреме, с три поредни тройки, а Павлин Иванов добави още една, но домакините не отстъпваха в нападение и на бърза атака ни връщаха точките. Все пак България продължи да е напред в резултата и в средата на частта водеше с цели 11 точки - 60:49.

В третия период четвърти лични нарушения получиха и Андрей Иванов и Емил Стоилов, което доста затрудни задачата на нашите баскетболисти. В края на частта Бост реагира бурно на грубо нарушение срещу себе си, като тук вече съдиите не подминаха ситуацията. Павлин Иванов пък наниза петата си тройка и отново върна двуцифрения аванс за България. Преди заключителния период националите ни водеха със 66:57.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

С невероятната стрелба от тройката и блестящ Дий Бост българите стигнаха до най-голямата разлика в мача от 14 точки. Няколко поредни наши пропуска обаче дадоха шансове на Грузия да се върне в мача. При 44 секунди до края изгасна внезапно едно от таблата за секунди в залата и мачът бе прекъснат. Това се случи при 88:80 за България, и отне няколко минути, докато се възстанови, но грузинците така и не успяха да обърнат развоя.

Дий Бост се отличи с 33 точки - 9/14 от тройката, и 12 асистенции. Александър Везенков завърши с 28 и 14 борби, а 17 точки отбеляза Павлин Иванов за първата победа на Европейско от 11 години.

След успеха “лъвовете” запазват живи надеждите си за класиране към елиминационната фаза сред най-добрите 16 тима в Берлин. Ако бяха загубили, "трикольорите" щяха да отпаднат от борбата за продължаване напред, но сега вече се нуждаят от още един успех утре над Белгия, за да си осигурят място в германската столица.

Във временното класиране България е на пето място с баланс от 1-3, докато Грузия отива на последната позиция със същия актив. Утре от 17:15 часа българско време момчетата на Барчовски излизат срещу Белгия, а грузинците се изправят срещу Черна гора в късния мач от 20:00 часа.

БЪЛГАРИЯ – ГРУЗИЯ 92:80 (14:18; 25:20; 27:19; 26:23)

БЪЛГАРИЯ: 1. Дий Бост, 9. Чавдар Костов, 12. Александър Янев, 41. Александър Везенков, 17. Емил Стоилов
Селекционер: Росен Барчовски

ГРУЗИЯ: 25. Тад МакФадън, 4. Рати Андроникашвили, 5. Сандро Мамукелашвили, 9. Гиорги Шермандини, 35. Гога Битадзе
Селекционер: Илиас Зурос

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК