Най-добрата баскетболистка в НБЛ този сезон – американката Шарел Алън, може да вземе български паспорт. Предложението е лично на основния спонсор на Дунав 8806 - Красимир Трифонов. Бизнесменът, който от няколко месеца се нагърби със задачата да спаси русенки от разпад, е отправил идеята към ръководството на родната федерация.
 
"Смятам, че Шарел не е просто изключително качествена баскетболистка, но е и страхотна личност, много свестен човек. Подхвърлих им идеята, топката вече е в тяхното поле", сподели Красимир Трифонов за bgbasket.com два дни преди началото на финалната четворка за Купата на България. Надпреварата в зала "Младост" в Монтана противопоставя на полуфиналите Дунав 8806 срещу представителките на домакините.
 
 
"Шарел Алън играе вече втора година в България, което е положително. На турнира за купата ще присъства и Хосе Мария Бусета. Селекционерът на жените ще наблюдава изявите й и ако прояви интерес ще разговаряме по-сериозно по темата, но всичко зависи от мнението на наставника на държавния тим", коментира ситуацията главният треньор на националните отбори Росен Барчовски.
 
 Сръбкинята Таня Чиров, която игра в ЦСКА през 2006 г. бе първата чужденка, сдобила се с български паспорт. Три години по-късно американката Ноел Куин също стана "нашенка" и също игра в представителната селекция в евроквалификациите под ръководството на Николай Боруков. От преди година българка спокойно може да се нарича и сънародничката на Куин - Доника Ходжс. Тя бе одобрена и избрана за тази чест лично от испанеца Хосе Мария Бусета.