Баскетболните ни национали ще играят с Турция, Полша и Украйна на Европейския баскетболен тур 2012, който ще се проведе от 24 до 26 юли в "Армеец Арена" в София.

Надпреварата е част от подготовката за европейските квалификации, започващи през август. И трите съперника на България ще пристигнат в пълен състав в София, като в отборите има играчи от НБА и големи европейски клубове. Освен баскетболните мачове, организаторите са предвидили и други събития, съпътстващи турнира.

"Естествено, че провеждането на такъв турнир е важно за България. Всяко такова събитие с участието на силни отбори, независимо в какъв вид спорт, наистина е една добра промоция на нашата държава и на възможностите, които предлага за такива състезания. Не маловажен е фактът, че вече от миналата година имаме такова съоръжение като "Арена Армеец", в което могат да се провеждат такива състезания. Дори миналата година също имаше един минимален шанс да се състои пак такъв турнир, но в крайна сметка не се случи. Сигурен съм, че много фенове ще наблюдават турнира. А и разстоянието с Турция в крайна сметка не е толкова голямо. Турският национален отбор има страшно много фенове и считам, че ще имат сериозно присъствие в залата. Друг е въпросът, че е хубаво залата да се напълни с български фенове. Надявам се това, че турнирът се провежда в почивните месеци, така да се каже, няма да попречи на хората да дойдат да гледат", коментира заместник-министърът на спорта Иван Ценов, цитиран от БТА.

Ценов, който е бивш изпълнителен директор на БФ Баскетбол, коментира и очаквания си за класирането на България на Европейското първенство в Словения през 2013 година.

"С новия формат на Европейските първенства, разбира се, че оптимизмът ни вече е малко по-подплатен и с реализъм, така че аз лично съм оптимист, че България ще се класира. Този турнир също би помогнал много за подготовката на нашия национален отбор и да има възможност да се срещне с отбори от класата на Турция. И ще стискаме палци на момчетата. Дано всичко да е наред след това по време на квалификацията", каза още заместник-министърът на спорта.