Тотнъм загуби у дома от португалския гранд Бенфика с 1:3 в първа среща между двата тима от 1/8-финалите на Лига Европа. Това бе първо поражение за „шпорите” от 11 домакинства насам в Лига Европа – 9 победи и 2 равенства. „Лисабонските орли” пък направиха огромна крачка към 1/4-финалите на турнира.

Гостите доминираха на „Уайт Харт Лейн” и поведоха след половин час игра с попадение на Родригом възползвал се от подаване на Рубен Аморим. До края на полувремето нови попадения не паднаха.

След почивката в 58-ата минута „лисабонските орли” удвоиха аванса си, след като Рубен Аморим даде нов голов пас към Луизао, който се разписа за 0:2. Шест минути по-късно „шпорите” се върнаха в мача след перфектно изпълнение на пряк свободен удар от Кристиан Ериксен за 1:2, но в 84-ата минута с втория си гол в мача Луизао оформи крайното 1:3.

Воденият от Бела Гутман тим на Бенфика елиминира Тотнъм на Бил Никълсън на полуфиналите на КЕШ през сезон 1961/62, след като спечели с 3:1 като домакин и загуби с 1:2 в Лондон. След това „лисабонските орли“ победиха Реал (Мадрид) с 5:3 на финала.

След като влезе на 1/16-финалите на Лига Европа като трети в своята група в Шампионската лига, Бенфика ще се опита да стигне до финала на турнира за втора поредна година.

Реваншът в Лисабон е след седмица 20:00 часа българско време.

тотнъм_1.jpgТотнъм – Бенфика 1:3______________.jpg
0:1 Родриго (30), 0:2 Луизао (58), 1:2 Кристиан Ериксен (64), 1:3 Луизао (84)


Лондон, „Уайт Харт Лейн“
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)