Изключитлено важно домакинство очаква тази вечер Литекс. От 20:00 часа "оранжевите" приемат Берое в поредното дерби от тртия кръг на родната "А" група. Ловчанлии започнаха сезона с две загуби - от ЦСКА (0:1) и Локо (Сф) (0:2), а в допълнение отпаднаха и от Лига Европа. Воденият от Красимир Балъков тим е на дъното в класирането като единствения отбор не само без точка, но и без отбелязан гол.

Ето защо "оранжевите" се нуждаят от успех, какъвто цели и Балъков. Треньорът е с единия крак извън клуба заради слабите резултати независимо доверието, което получи при назначаването си. Равенство днес може и да спаси главата му от дръвника, но загуба би преляла чашата на търпение от страна на собственика Гриша Ганчев.

Съществува обаче и вариант престоят му да бъде продължен, тъй като не е изключено именно той да е спомогнал за трансфера на Николай Бодуров във Фулъм. Както е известно, мениджър на лондончани е Феликс Магат. Германецът първо бе треньор на бронзовия медалист от САЩ '94 в Щутгарт, а след това го взе и в щаба си.

Добрата новина за легендата на швабите е завръщането на Джаксън Менди. Защитникът, който бе привлечен зад кулисите от ЦСКА, трябваше да изтърпи наказание от миналия сезон, заради което пропусна първите две срещи. Така сенегалецът ще си партнира с Божиков в центъра на отбраната.

Срещата обаче е от значение за гостите. С две точки в актива си и голова разлика 2:2 заралии определено се намират в по-добро положение. Но като че ли очакванията бяха по-големи, след като по време на подготовка тимът разби "Левски" с 3:0, макар "сините" да не са в момента това, което трябва да бъдат. И заради двете равенства на старта на сезона - по 1:1 със Черно море и Локо (Пд), слухове се носят и за освобождаването на Петър Хубчев.

Специалистът няма проблеми с контузени и наказани като единствено умува на кого да заложи на върха на атаката. По-вероятно е това да бъде Венци Христов за сметка на Мапуку.

Трябва да припомним, че "зелените" се намират в по-добра позиция не само заради по-предното си класиране към момента. Берое би с 2:0 Литекс през юни в контрола.


ЛИТЕКС - БЕРОЕ
Днес от 20:00 часа, пряко по ТВ7
Ловеч, Градски стадион
Съдия: Стефан Павлов
 


ЛИТЕКС: Винисиус, Стр. Попов, Менди, Божиков, Недялков, П. Златинов, Цветков, Асприя, Косоко, Ваюши, Джордан
Резерви: Ев, Александров, Ил. Миланов, Ив. Горанов, Н. Колев, Руменов, Цветанов, Десподов
Наказани: няма
Контузени: няма
Треньор: Красимир Балъков

БЕРОЕ: Караджов, Пенев, Н'Дайе, Иво иванов, Зехиров, Аясс, Костадинов, Керкар, Елиаш, Гади, В. Христов
Резерви: Макенджиев, Зафиров, Джоман, Спировски, Бакалов, Костов, Мапуку
Наказани: няма
Контузени: няма
Треньор: Петър Хубчев

Баланс: 26 мача, 14 победи за Литекс, 6 равенства, 6 победи за Берое, 46:26 г.р.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Само ловчанлии не са отбелязали гол от началото на сезона.
* Антон Недялков си вкара автогол при единствената в историята победа на Берое като гост в Ловеч - 2:1 на 11 май 2013 година.
* Литекс е в серия от три поредни загуби в първенството - две от които на свой терен с по 0:1 - от "Левски" в края на миналия сезон и от ЦСКА в първия кръг на настоящия.
* Берое нито веднъж не е завършвал пред Литекс в 13-те сезона досега, в които двата отбора са заедно в "А" група.
* Берое завърши миналия сезон с 6 поредни победи, като три от тях бяха като гост. Отборът няма загуба в последните си 8 мача за първенство.
* В мачовете между двата тима винаги има гол, като досега не е постигано нулево равенство. Пет ремита с при 1:1, а едно при 2:2.

"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите