Българският нападател на Фулъм Димитър Бербатов не попадна в престижната класация на английското списание “4-4-2” за топ 100 на най-добрите футболисти в света за 2012 година. От 2007 година насам българинът винаги попадаше в класацията, като през 2010 година е най-доброто му класиране на 43-а позиция.

Лидер в класацията очаквано е голямата звезда на Барселона и аржентинския национален отбор Лионел Меси, следван от португалския голмайстор на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо. Любопитното е, че двамата заемат първите две места на класацията в последните 3 години. В топ 10 попадат още Андрес Иниеста и Чави (Барселона), Робин ван Перси и Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед), Туре Яя и Серхио Агуеро (Манчестър Сити), Андреа Пирло (Ювентус) и Радамел Фалкао (Атлетико Мадрид).

Извън топ 100 е още националът на Кот д’Ивоар Дидие Дрогба, който бе с основен принос за триумфа на Челси в Шампионската лига. Друг нападател на „сините” от Лондон Фернандо Торес пък е 100-ото място, въпреки че в повечето случаи бе резерва на Дрогба. Испанският национал обаче взе “Златната обувка” на Евро 2012 в Полша и Украйна и стана европейски шампион с „Ла Фурия”.

Барселона има 13 футболисти в класацията, а Реал (Мадрид) е с 11 играчи. Немският колос Байерн има 9 футболисти, докато английският първенец Манчестър Сити е с 8 представители.

С по 28 футболисти са представени английската Висша лига и испанската Примера дивисион, а германската Бундеслига има 16 играчи в класацията. Общо 72-ма от играчите в Топ 100 играят в първенства от Стария Континент, а 23-ма са от Южна Америка.