Над 100 души, сред които редица родни звезди начело с двукратния шампион на Англия с Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов, уважиха второто издание на Международния треньорски футболен семинар. Събитието, което се проведе на 15 и 16 април в комплекс “Царско село” в София, представи на настоящи и бъдещи треньори, ръководители и деятели съвременните тенденции в германския футбол, пишат колегите от "Спортал". 

Лектори на събитието, организирано от работещия от дълги години като треньор в Германия Николай Илиев, бяха изпълнителният директор на Фортуна (Дюселдорф) и европейски шампион от 1996 година Ерих Рутемьолер, бившият координатор и отговорник за развитието на футболистите в школата на Шалке 04 Петер Шрайнер, шампионът на Германия с Борусия (Дортмунд) U17 - Себастиян Геперт, и кондиционният треньор на Борусия (Дортмунд) U19 - Юлиан Рабе. 

По време на семинара под егидата на Българската треньорска школа по футбол се обсъдиха новостите в организирането на футболната игра на най-високо ниво, наблегна се на техниката и тактиката, навлезе се в дълбочина в процеса “кондиционна подготовка” и се представиха структурата и философията на ДЮШ и първия състав на Фортуна (Дюселдорф) и Борусия (Дортмунд). 

Лекторите бяха подготвили и множество литература, дискове и допълнително обучителни материали, с които родните специалисти да повишат квалификацията си, както и специфична софтуерна програма за скициране и анимиране на упражненията в игрови форми.

Сред присъствалите на семинара бяха най-добрият футболист на България през новия век - Димитър Бербатов, “свръхзвуковият” Мартин Петров, героите от САЩ’94 Даниел Боримиров и Емил Кременлиев, легендарният голмайстор на Левски Георги Иванов - Гонзо, капитанът на Лудогорец Светослав Дяков, лидерът на Черно море Георги Илиев, любимецът на феновете на Ботев (Пловдив) Иван Цветков, главният мениджър на Витоша (Бистрица) Костадин Ангелов и още много други бивши национали и видни специалисти.

Дали пък Димитър Бербатов не е приключил окончателно състезателната си кариера и не се насочва към треньорството, след като уважи семинара? Припомняме, че звездата е без отбор вече повече от година, след като игра за последно в Керала Бластърс (до март 2018 г.).