Димитър Бербатов спокойно може да кандидатства за първото място в списъка на тези, които заради величието си обикновено са подлагани на неистов тормоз. Дали за да бъде тествана издръжливостта му в екстремни ситуации, дали за да бъде провокирано системно футболното му майсторство или пък същото да бъде подложено на съмнение?! Факт е, че не само откакто е в Юнайтед, но и преди това Бербо е все от “Осанна” до “Разпни го” – така беше още в ЦСКА, в Леверкузен, а после и в Тотнъм! Факт е обаче и неговият талант, който има уникалната способност да затваря устите на “доброжелателите” си точно в моментите, в които има опасност същите да се задавят от собствената си злоба.
Онова, което поражда спорове, критики, а често и заядливи реплики, стигащи до откровена злоба по адрес на българина е фактът, че той не отбелязва достатъчно често голове. Обвиняват го, че се пази, че не играе мъжки. Постоянните сравнения на качествата му с тези на останалите нападатели в Юнайтед - най-вече в лицето на феноменалния Уейн Рууни, пък безспорно натежават в опита да се оцени по достойнство всеки един от тях. Недомислено е поставянето им под един общ знаменател! Бербатов не винаги успява да направи всичко, което може – да, но притежава поразителен нюх да изригва в точните моменти. Той е от онези нападатели, които пишат история! Пресен пример за това е финалът за „Карлинг къп” между Ман Юнайтед и Астън Вила на впечатляващия „Уембли”, където Бербатов изработи първия гол за своя тим, а Оуен бе безпогрешен и позлати труда му, вкарвайки топката в мрежата.  Впечатляващ бе и сценарият на Бербо след това – при втория гол за Юнайтед той сякаш предусети как ще реагират съотборниците му и поднесе един от най-елегантните си пасове, оказал се впоследствие и ключов. „Червените дяволи” спечелиха закономерно с 2:1, накрая Бербатов бе обявен заслужено и за играч на мача от англичаните. Ако това не го прави повече мъжкар на терена и по-малко обикновен футболист, то нищо друго и никой друг не би могъл да покаже обратното. Митко е полезен за Юнайтед!
Най-трудното във футбола си остава изработването, не толкова реализирането на гола. Майсторлък е да си на точното място и да съумееш да се възползваш от няколкото секунди аванс, за да сътвориш нещо с велики последици. Бербатов е силен именно в това! Погледът му върху играта, брилянтните пасове, всичко това говори по-красноречиво от каквито и да е било евтини опити талантът му да бъде поставен под съмнение. Но си мисля, че най-доброто от Димитър Бербатов тепърва предстои, не само на “Театъра на мечтите” -  „Олд Трафорд”...
Бербо има да се доказва и на национално ниво, и на клубно, където оспорваната битка за спечелване на първенството е гарантирана, и на европейската сцена, защото трофеят и триумфът в Шампионска лига ще бъдат поредната сбъдната мечта на момчетата на Сър Алекс.
АНЕЛИЯ ПОПОВА/БЛИЦ