Капитанът на националния ни отбор Димитър Бербатов за пореден път ще зарадва българчета със своята фондация. Навръх празника на детето на 1 юни Митко ще връчи вторите "Награди за успелите деца на България" на фондация "Димитър Бербатов". Този път звездата на Манчестър Юнайтед ще влезе в ролята на водещ, като по този начин ще бъде много близо до децата. Събитието ще бъде на сцената на Народния театър. Със сигурност ще се вият опашки и около театъра. Вместимостта му е общо 750 места с балконите, а желаещите за среща с капитана на националния отбор по футбол са много повече. Миналата година около 1500 души препълниха Военния клуб в София за първите награди на фондацията.

Тази година допуснатите деца в залата ще бъдат около 700. Бербатов ще връчи едногодишни стипендии на 9 деца, отличили се през 2009 г. в областите наука, спорт и изкуства в три възрастови групи. Само малчуганите под 10 години могат да влязат в Народния театър с придружител. Изисква се предварителна заявка за покана до 7 май. За първи път ще бъдат наградени и успели българчета в чужбина. Баща от Чикаго вече купил самолетен билет за номинираната си дъщеря, за да дойде в София за церемонията.

От съображения за сигурност на "Награди за успелите деца на България 2009" на 1 юни в Народния театър няма да бъдат допускани ситуации от миналата година, когато истерията на родителите да се докоснат до Бербатов бе съизмерима с тази на децата им.

Проектът "Награди за успелите деца на България 2009" събра 3019 номинации. Бяха одобрени 589 - в областите наука, спорт и изкуства. Ще има и отличени две деца, работили по различни социални проекти. Те ще прекарат един ден с представители на УНИЦЕФ, който е партньор на фондацията и чийто посланик на добра воля е Бербатов.

За първи път от фондация "Димитър Бербатов" включват и категория "Деца зад граница". Бяха одобрени 46 номинации. От сферите наука, спорт и изкуства ще бъдат наградени по едно дете, учещо в българско училище зад граница. Идеята е да се насърчава посещаването на българските училища в чужбина. Има сериозен интерес от нашенци в САЩ, Канада и Испания, които не спират да пишат за успехи на българчета по света./БЛИЦ