Знаете ли какво е общото между треньора на Лудогорец Стойчо Стоев и... Димитър Бербатов. Двамата са били съотборници? Не! Играли са един срещу друг в периода, в който Стоев е бил ветеран, а Митко юноша бледен? Не!
 
Общото е, че Стойчо е бил треньор на Димитър Бербатов. Естествено, че нито в Пирин, камо ли в ЦСКА.
 
Стойчо Стоев е първият треньор, който вика Бербо в националния отбор. Става въпрос за юношеския тим на страната.
 
През април 1999 година току-що назначеният селекционер на младите национали Стойчо Стоев търси футболисти за тима. Роденият през 1962 година наставник, който е бивш нападател на Локомотив (София), наблюдава два мача на ЦСКА. 18-годишният Бербатов вече е привлечен в мъжкия състав на “червените”, където показва завидна техника. Стоев е чувал за качествата на момчето, но иска да види играта му. 180 минути са достатъчни за треньора, за да одобри благоевградчанина. Стойчо е точен човек за разлика от предишните наставници на юношеските национали, които година по-рано отказват да повикат Бербатов за контрола с Гърция, състояла се в Сандански. А и Митко е понатрупал вече малко опит в ЦСКА.
 
Специалистът се свързва с бащата на Бербанов и му съобщава, че вика сина му за контролата с Русия, която ще се състои на стадиона в град Баня, Пловдивско. Иван качва Митко на любимата им червена жигула и двамата потеглят към спортния комплекс в градчето, намиращо се на десетина километра от Карлово.
 
Срещу “братушките” Димитър записва първите си минути в игра с националната фланелка. Събитие, което той помни и до днес.
 
Попитан след мача как ще коментира играта на своите футболисти, Стоев отговаря: “Доволен съм всички, но предполагам сте забелязали високото момче с черната коса – Бербатов. Познавате го от ЦСКА... Мисля, че на него му предстои страхотно бъдеще”.
 
Прогнозата на Стойчо се оказва вярна. Оттам насетне историята за Бербо е позната на всички...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ