На красивия “Уембли” в неделния следобед имаше 21 футболисти и един художник. Футболен сюрреалист и импресионист. Димитър Бербатов. Докато другите играеха на терена, той просто рисуваше с топка в крака. Красиво, елегантно, мощно и напористо. Дивото у Митко проговори в онази минута, когато като македонски звяр се пребори за топката със защитника на Астън Вила Ричард Дън, провокирайки първия гол за Ман Юнайтед. За Оуен остана удоволствието да вкара топката в мрежата. Черната работа обаче я свърши българинът, оплюван така зловещо от “доброжелателите” си, че никога не се хвърля като мъж в битките на живот и смърт. Е, Димитър го стори в ключов за неговия тим мач. На финал.
Шоуто обаче тепърва предстоеше. Фамозният му пас с пета към Валенсия, след което последва центриране за попадението на Рууни, бе истинска наслада, пред която най-вкусният швейцарски шоколад би загорчал.
Да, онези, вечно мрънкащите, пак ще отсекат, че Бербатов не бил вкарал гол. Паяжината на злобата, виснала пред очите им, обаче им пречи да видят невероятния коефициент на полезна дейност у безспорния талант. Не, уважаеми, понякога е нужно да бъдеш не само консуматор, а и творец. Да чертаеш, да рисуваш и да проектираш играта.
Англичаните нямаше как да не прогледнат и да не обявят Димитър за №1 на финала. Нищо, че Оуен и Рууни натиснаха спусъка. Те изиграха ролята на екзекуторите на Астън Вила, докато Бербо беше ефективният и зрелищният сценарист, изработил оръжието на успеха.
Понякога имам чувството, че той е надянал очила, помагащи му да надникне в непрогледни за човешкото око зони и да осъществи невероятни отигравания с топката. През второто полувреме Митко даде пасове, които само един футболен гений може да сътвори. Всъщност Димитър прави това в почти всеки мач на Манчестър Юнайтед.
Убеден съм, че нападателят вече навлиза в страхотна форма и оттук насетне ще става все по-опасен за изпречилите се насреща му съперници. Както и за оплюващите го.... Срещу Астън Вила художникът Бербатов нарисува пътя до “Карлинг Къп”, а сега наближават дните, когато четката на триумфа, държана от българина, ще намаца в черно противниковите отбори и ще обагри сърцата на многобройните му фенове.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ