Димитър Бербатов, придружен от своя личен агент Емил Данчев, днес e посетил централната сграда на Европейската комисия в Брюксел по покана на заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева. Това съобщиха за БТА от пресофиса на Георгиева. Разговорът е обхванал възможностите за насърчаване на масовия и професионалния спорт в България и значението на спорта във всекидневието на 33 000 служители на ЕК, за които Георгиева отговаря.

Бербатов е получил поздравления от Георгиева за успехите му във футболния клуб Монако, който преди дни се класира за четвъртфинала на Шампионската лига. Бербатов и Данчев са запознали своя домакин с плановете си да изградят детска футболна академия в София, носеща името на футболиста, която да възпита следващото поколение национални спортни състезатели. Бербо и агентът му очакват академията да насърчи всекидневните физически упражнения сред младежите и техните родители. Георгиева е приветствала идеята, като я е определила за чудесен пример за инвестиция в по-доброто бъдеще българските деца. Според нея това е възможност децата да развиват интересите си в България.

Георгиева е посочила, че искрено подкрепя по-широкото навлизане на спорта във всекидневието на съвременните хора. В съобщението се отбелязва, че като зам.-председател на ЕК Георгиева може да работи за конкретни стъпки за популяризирането на спорта. Като отговорник за човешките ресурси на ЕК, Георгиева се стреми да създаде по-добри условия за физическа дейност на служителите, се посочва в съобщението. Тя очаква посещението на Бербатов в институцията да привлече вниманието на повече служители към спорта и да ги предизвика да бъдат физически активни всеки ден. Кристалина Георгиева е коментирала, че спортът присъства в сегашната й работа и под друга форма - също като футбола, в управлението на европейския бюджет също грешки не бива да се допускат, а играчите трябва да се стремят към възможно най-висок резултат. Головете се равняват на успешни проекти - колкото повече, толкова повече граждани ликуват.

Бербатов и Георгиева се познават покрай благотворителен проект - кампанията "Футбол срещу глада". Съвместна инициатива на ЕК, Организацията за прехрана и земеделие на ООН и Асоциацията на европейските професионални футболни лиги, нейната цел беше да призове международната общност към бързи действия срещу глада по света. За да представи кампанията в предишното си качество на еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действията при кризи в периода 2010-2014 г., Георгиева пътува до Манчестър, където се запозна с Бербатов, тогава играч на Манчестър Юнайтед.

Чрез фондацията, която основава, Бербатов насърчава развитието на талантливи български деца. Днес двамата с еврокомисаря обсъдиха как будни деца, отличени от фондация "Димитър Бербатов", да участват в различни прояви на ЕК в София и в Брюксел. Целта е да се предостави сцена за изява на младите таланти и да се привлекат повече благодетели, които да ги подкрепят. От 1997 г. служителите на ЕК организират годишен футболен турнир, чрез който събират средства за благотворителност.