Ще се завърне ли Димитър Бербатов в националния отбор? Това е темата, която най-силно развълнува българските фенове на футбола през изминалата седмица. Провокатор на този въпрос стана самият нападател. Доскоро Митко избягваше да прави каквито и да е било коментари. Когато го питаха за националния, той махаше с ръка и отговаряше: “Няма смисъл, аз няколко пъти съм изказвал мнението си!”.
 
Преди няколко дни обаче Бербатов хвърли в тъч журналисти, специалисти и запалянковци: “Дали ще се върна в националния? Ами не са ме потърсили. Ако го сторят, съм готов да разговаряме!”. Медиите веднага гръмнаха с новината, че Бербо едва ли не е сложил край на бойкота си,
 
който обяви
на 13 май
2010 година
 
И че вече е получил повиквателна от селекционера Любослав Пенев за контролата с Унгария, която ще се състои на 29 февруари.
 
Каква всъщност е истината? Димитър Бербатов действително е изправен на кръстопът. Въпреки че преди близо две години той се закле, че кракът му няма да стъпи в националния, докато начело на БФС е настоящото ръководство начело с Борислав Михайлов, днес Митко почти е готов да направи компромис. Когато обяви, че се маха от представителния тим на България, нападателят се аргументира с няколко неща. Първо изплю камъчето за дрязги между него и ръководството на футболната централа. И по-специално за търкания с вицепрезидента Йордан Лечков. Второ – Бербатов обяви, че желае да се съсредоточи изцяло върху изявите си в “Манчестър Юнайтед”.
В момента обаче ситуацията на благоевградчанина в “Юнайтед” никак не е розова. Бербо е твърда резерва. Вместо да е на терена и да участва в победните мачове във Висшата английска лига, той гледа отстрани успехите на своите съотборници. Нападателят очаква предложение за нов договор, но мениджърът сър Алекс Фъргюсън продължава да се прави на глухоням. Шотландецът напоследък постоянно подхвърлял, че Митко явно е ненужен не само в “Манчестър Юнайтед”, но и в националния отбор на България. Фъргюсън и целият щаб на “червените дяволи” се учудвали защо Бербатов не получава покана от БФС, въпреки че е обявил бойкот. “Ако Берба наистина е нужен на България, шефовете на техния футболен съюз ще направят и невъзможното, за да го върнат обратно. Или поне ще опитат. Изглежда и те са изгубили всякакъв интерес към него и категорично пасуват”, обсъждали Бербатов неговите треньори в “Юнайтед” начело със Сър Алекс.
 
“Тези постоянни приказки започнаха да разколебават Митко. И не случайно той намекна за готовността си да се завърне в националния отбор на събитие, на което присъстваха много български журналисти и Алекс Фъргюсън. Направи го по време на церемонията в Манчестър, на която бе обявено, че наш мобилен оператор става спонсор на английския футболен отбор.
 
“Г-н Бербатов, напоследък упорито се говори, че в БФС са започнали кампания за вашето връщане в тима. Как ще коментирате това?”, попита журналист. След което последва шокиращото признание на Бербо, че е готов да преговаря.
 
“Димитър действаше хитро. Той пожела да привлече вниманието, отваряйки леко вратата, че е съгласен да се чуе и види с човек от БФС и по-специално с Любослав Пенев. Последва признание на самия Любо, че Бербатов не е забравен и че той, като селекционер, ще стори и невъзможното, за да го привлече обратно в националния ни тим. Всичко това достигна до ушите на сър Алекс. Цялата преса в Англия публикува това изказване на Бербо, както и думите на Любослав Пенев. Но Митко, въпреки разкритието си, че е готов да изслуша БФС и Любо, на този етап не е дал утвърдителен отговор, че се завръща”, заяви източник на вестника на народа.
 
Само няколко дни след това изявление обаче до Бербатов е достигнала покъртителна информация, свързана с неговото минало. Става въпрос за най-шокиращата случка в живота на Митко, от която той се стряска и до ден-днешен.
 
“ШОУ” ще върне лентата назад във времето за кратка, но важна предистория.
През пролетта на 1999 година Бербатов вече е в състава на ЦСКА, но все още няма подписан професионален договор с “червения” клуб. Димитър обаче е уникален талант, който тепърва ще разгръща огромния си потенциал, и не един и два отбора искат да го притежават. Един от тях е “Левски” (Кюстендил). Президентът на кюстендилци – маститият бос на ВИС 2 Георги Илиев, си поставя за цел да отмъкне Бербо от ЦСКА по втория начин. Случаят е подробно описан в биографичната книга за Димитър Бербатов “Война с времето и себе си”. Митко е привикан в столично заведение уж от свой познат, където го приклещват трима здрави мъже. Мутрите притискат голобрадия юноша, карайки го да тръгне с тях за Кюстендил и да подпише с местния клуб. Заплашват го, че
 
ще му
строшат
краката,
 
ако не се качи с тях в колата. Бербо успява да призвъни от мобилния си телефон на баща си, който пристига на място и измъква сина си от пъкъла след огромни скандали и разправии. Впоследствие лично тогавашният бос на ЦСКА Илия Павлов успокоява страстите след среща и продължителен разговор с Георги Илиев.
Какво обаче е общото между тази история и днешната тема, свързана с евентуалното завръщане на Бербо в националния отбор? Сигурен източник на “ШОУ” съобщи, че ден след изявлението в Манчестър Митко е получил обаждане от непознат, който му направил стряскащо дъха разкритие. Тъй като Бербатов не вдига на непознати, той предварително е бил предупреден от един от най-добрите си приятели, че ще му звънне човек, от когото ще научи подробности за историята от 1999 година.
 Мъжът признал на Бербатов, че е един от тримата здравеняци, които преди 13 години опитват да го отвлекат. Човекът буквално изправил на нокти Бербо, добавяйки, че зад цялата тази драма стоял и...Любослав Пенев. Публична тайна е, че Любо бе много близък с покойния вече висаджийски олигарх. По същото време – през пролетта на 1999 година, Чичовото е футболист на испанския Селта (Виго). Той обаче обмисля да сложи край на кариерата си през лятото на същата година. Любо е готов да напусне терена, тъй като е получил оферта от Георги Илиев. Милионерът планувал да привлече Пенев за президент на кюстендилци и двамата да превърнат скромното провинциално тимче във футболно страшилище. По подобие на това, което Гриша Ганчев прави с “Литекс” по същото време. Любо приема идеята и предлага на Георги Илиев да измъкнат Бербатов от ЦСКА. Мъжът, обадил се тези дни на Бербатов, разкрил, че бил уведомен как да действа от Георги Илиев и от Любослав Пенев. След като пропада опитът да отмъкнат младия благоевградчанин, месец по-късно босът на подземния свят у нас се проваля и в огромна сделка, свързана с цигарения бизнес. Илиев е принуден да се откаже от идеята си да налива луди пари в “Левски” (Кюстендил), което слага край на плана му с Любослав Пенев. Любо обаче така или иначе е решил да се откаже от футбола и приема предложението на група привърженици на ЦСКА да се кандидатира за президент на родния си клуб. Така на 23 юли същата година (1999) той
 
печели
изборите
 
за шеф на “червените”, измествайки от ръководния пост Илия Павлов.
“Бербатов първоначално не можеше да повярва на сюрпризираното от непознатия мъж. Всеки на негово място обаче би реагирал така. Звъни ти някакъв, говори ти разни врели-некипели от миналото. Абсурд да му се вържеш, нали? Човекът обаче е разкрил доста подробности, които са накарали Митко да се замисли. Той е споменал името на заведението, където е направен опитът да бъде отвлечен Бербо. Споменал е марката на автомобила, в който е трябвало да се качи и да замине за Кюстендил Димитър. Цитирал е имена на хора, които само Митко знае. С една дума – оказало се, че този човек не си измисля, а говори истината. Когато Бербатов го попитал защо го търси и защо му разкрива тези факти след толкова години, мъжът отговорил: “Ти трябваше един ден да разбереш цялата истина. Този ден настъпи днес, защото в момента преговаряш с Любо и може да работите заедно в националния отбор. Длъжен си да знаеш кой, освен Георги Илиев, имаше пръст в онзи скандален случай.”
Този разговор едва ли ще окаже някакво влияние върху това дали Бербатов ще се върне в представителния тим или ще продължи бойкота си. Но сигурно е едно – почти зарасналата рана на Митко бе силно разчовъркана. Бербо не веднъж е признавал, че и днес се стряска, като се сети за екшъна от 99-а година. И че има някои тайни, които не са останали неразгадани, и които иска някога да разбере”, заяви пред тигъра на печата човек от обкръжението на Димитър Бербатов.
“ШОУ” потърси за коментар и Любослав Пенев, и Бербо, но двамата упорито не си вдигаха мобилните телефони. Близки до Любо категорично отрекоха той е имал пръст в случилото се преди близо 13 лета. Те даже припомниха, че от юли 1999 до декември 2000 година Любослав Пенев и Димитър Бербатов бяха заедно в ЦСКА, когато Чичовото бе президент, а Митко – нападател.
“Любо направи тогава много за Митко, а и за баща му. Той
 
извика Иван
Бербатов
на работа
 
в ЦСКА и го назначи за член на Селекционния комитет в клуба”, твърдят от обкръжението на Любослав Пенев.
Други източници обаче заявиха следното: “Спомнете си какво стори Любо, когато стана президент на ЦСКА. Една от основните му задачи, след като встъпи в длъжност, бе Бербо да подпише първия си професионален договор с клуба. Димитър бе един от любимците му. Така че – не е изключено Любослав Пенев наистина да е натискал Георги Илиев да отмъкнат няколко месеца по-рано Митко в Кюстендил. Любо обаче категорично не е искал това да се случи по бруталния и по мутренския начин. Но е настоявал Бербо да облече екипа на “Левски” (Кюстендил).”
Дали в крайна сметка ще видим отново Димитър Бербатов в националния? Шансовете повече граничат към отрицателния отговор.
“Митко просто реши да провокира интерес към себе си от страна на БФС. Да, малко е разколебан, защото и хората около него постоянно му говорят, че е сбъркал, че не е трябвало да се отказва. А и тези постоянни шушукания от сър Алекс и в “Манчестър Юнайтед” му дойдоха повече. Но той обича да гледа в перспектива, а перспективата е отчайваща. Предстоят през есента световни квалификации. Ние сме в една група в Италия, Дания, Чехия, Малта и Армения.
 
Не един, а 10
бербатовци
 
да излязат срещу първите три отбора, пак няма да се класираме за Мондиала в Бразилия през 2014 година. И кой ще излезе главен виновник за провала – пак Бербатов. Така че – той знае какви атаки ще бъдат предприети срещу него. А и Митко вече е на години. Нека обаче изчакаме и да видим какво ще се случи до края на месеца или най-късно през пролетта. Току-виж Бербо ни изненадал с поредното си шокиращо и сензационно решение”, съветват авери на нападателя.
ГЕОРГИ ГЕНЧЕВ/ШОУ