Един от най-емблематичните фенове на Берое Димитър Чонков – Чонката почина на 68-годишна възраст. Той беше любимец на Стара Загора и колоритът, който внасяше с присъствието си и с неизменния си петел на рамо, със сигурност ще липсва.

Чонката беше един от малкото беройци, попаднали в световната новинарска хроника на Euronews през 2000 г. след баража за оставане в "А" група срещу Спартак (Плевен) заради петела, който бе на рамото му, и боядисаната в зелено-бяло коса и брада.

Димитър Чонков е описан и в романа „Добавено лято“ на Евгени Черепов.
"Димитър Чонков – Чонката бе познат на всички привърженици на Берое. Ходеше из града с петел на рамо. Петел, когото Чонката наричаше Бероеца и от двадесет години го мъкнеше по всички мачове на стадиона под Аязмото. Охраната го пускаше без билет, хората се спираха да позяпат Бероеца и да поздравят Чонката.

За Димитър Чонков се носеха легенди. Роден в началото на петдесетте години на миналия век, той се случва в казармата при първия мач на Берое с Левски, след завръщането на „зелените" в майсторката лига през 1972 г. А именно заради левскарите Берое е служебно изхвърлен от "А" група две години по-рано. Чонката моли командира на поделението си в Бургас да го пусне и след получения отказ му заявява, че така или иначе ще иде на мача. Побеснял, командирът му го заплашва с шест месеца арест. На другия ден тридесет хиляди души виждат Чонката да вика за любимия отбор на стадион "Берое". Прибира се в поделението посред нощ и заявява на дежурния, че се явява да излежи шест месеца арест. И ги излежал.

Ето как Димитър Чонков се превърнал в емблема на отбора и естествен лидер на "зелената" агитка. Не случайно на 24.10.1979 г. седемте италиански национали в отбора на Ювентус, на които след три години предстояло да станат световни шампиони, смутени гледали как отборът на Берое отказал да излезе на терена преди милицията да пусне задържания по-рано Димитър Чонков. Едва когато Чонката се завръща в редиците на агитката, Берое излиза и бие Юве с един на нула."

Екипът на БЛИЦ СПОРТ изказва своите съболезнования на семейството и близките на Димитър Чонков.