Треньорът на Берое Александър Томаш говори пред медиите преди първото за годината тренировъчно занятие, провело се на Спортна база "Берое". Наставникът на заралии говори повече за провеждането на зимната подготовка и очакванията си от пролетния дял на първенството.

– Какво е настроението на първата тренировка?
– За много години! Пожелавам много здраве, щастие и късмет на любимите ви хора. Нека да се подкрепя отборът. Надявам се през тази година да имаме повече поводи за радост.

– Каква е групата от футболисти днес? Всички ли са тук, ще има ли освободени или нови играчи?
– Всички са тук без Марко Адамович и Карлос Охене, които по лични причини съм освободил. Марко ще пристигне утре, тъй като при тях празнуват Коледа по-късно. На Охене съм дал още 2 дни, имаше лични ангажименти, пътуваше до Щатите. Трябва да се научим да се държим по начин, по който после да изискваме повече от тях. Иначе всички са тук. Днес с нас започна и Георги Аргилашки. Имаме и ново момче, което е на проби – Астор Килези се казва – на 21 години, швейцарец. Ще бъде на проби при нас и ще преценяме допълнително за него. Очакваме още 1-2 имена, но нещата не са на 100%. Когато има нещо, го обявяваме.

– На проби ли ще бъдат, или директно ще се подпише договор?
– С единия футболист сме в доста напреднали разговори и не става въпрос за проби, а директно за договор. Другият футболист е с доста голяма визитка, минал през гранд с над 30 мача. Там става дума за проби. Засега това е проблемът – не сме убедени от спортно-техническото ръководство, трябва първо да го видим.

– За чужденци ли става въпрос?
– Да, за чужденци.

– На какви постове играят?
– Намираме се в България и ако кажа точните позиции… ще си го запазя. Съжалявам и за вас, но предпочитам да работим по този начин, за да се случват нещата.

– Кога може да се очаква да се присъединят към Берое?
– За единия футболист, който ще е на проби, сме купили билет да дойде, но докато не дойде, по-добре да не обявявам дата. Относно другия – днес след 19 часа трябва да имам информация дали всичко е окей и вече да пристъпим към подписване на договор в рамките на следващите 1-2 дни. Но това все още не е на 100%.

– Означава ли, че с привличането на тези двама футболисти селекцията в Берое се счита за приключена?
– Има един пост, на който бих искал да привлека футболист, но това ще стане само ако освободя даден друг футболист. Не съм убеден, че би имало трансфер – футболист, който да излезе от Берое, но и до това може да се стигне. Искам да видя в първите няколко дни отношението на някои хора, за да съм убеден на 100% за това, което съм замислил.

– Споделихте за отношението на някои хора – последният мач за миналата година бе кошмарен. Свързан ли е този мач с отношението на определени футболисти?
– Това, което казах след мача, мога да заявя и сега. Грешката за този мач е изцяло моя. Аз съм човекът, който искаше по този начин да се проведе мачът. Въпреки срамния резултат съм убеден, че до 40-ата минута нашият отбор стоя по-добре игрово. Но футболът е игра на резултат и трябва да се променям, но не съм от хората, които захвърлят нещо и започват друго съвсем ново. Ще надграждаме, ще се опитам да бъда гъвкав, така че този въпрос ще си остане лично за мен, какво съм искал да кажа.

– Футболистът, който е проби, колко дълго ще остане?
– Надявам се до заминаването ни за Турция, което ще е на 17-и да имам представа. Имам си, но искам да го видя и на живо. Да преценим дали ще го взема с нас и в Турция, той е готов, има си паспорт, така че всичко зависи от това, което видим през тази седмица.

– Какви са целите през пролетта – 4-ото място дава добри индикации за Европа?
– За феновете, собствениците и футболната общественост – да. Но аз съм реалист, знам, че имаме много работа. Това 4-о място по никакъв начин не ме успокоява или удовлетворява. Знам, че отборът бе на приливи и отливи. Надявам се след тази подготовка, когато започнат мачовете, да имаме постоянството, което искам аз. Да виждам още по-добра организация в играта през цялото време.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА
СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ ЗИМНА ПОДГОТОВКА 2018