Пилотите на Хиспания Рейсинг Витантонио Лиуци и Нараин Картикеян няма да участват в утрешния старт за Гран При на Австралия. Двамата не успяха да покрият изискванията и времената им от квалификацията за място бяха по-слаби от граничните 107% от резултата на спечелилия полпозишън Себастиан Фетел.
 
Отборът подаде молба да бъде допуснат до състезанието. Стюардите на пистата “Албърт Парк” разгледаха искането и решиха да не дават разрешение на Лиуци и Картикеян да участват в първата за сезона във Формула 1 надпревара.
 
“Правилото за 107%” не бе в сила през миналия сезон, като целта бе да се облекчи работата на новите отбори. То позволява на стюардите да разрешат на даден тим участие в състезанието при добри резултати в тренировките.
 
Случаят с Хиспания Рейсинг не е такъв. Лиуци направи една обиколка в петък и една в събота. Картикеян от своя страна записа само едно контролно време по време на трите тренировки. Тази сутрин той изостана на 17 секунди от най-доброто време в последната сесия преди квалификацията.
 
Отсъствието им от състезанието утре оставя стартовата решетка само с 11 отбора и 22 коли./БЛИЦ