Главният методист на юношеските национални отбори Лъчезар Димов се срещна с представители на детско-юношески школи от Софийска област и ги запозна с препоръки за развитието на талантите, изготвени от Експертна комисия към Българския футболен съюз. На събитието, което се проведе в Национална Спортна Академия, присъстваха и директорът на направление “Първенства и турнири” Валентин Чакъров, Петко Петков, председател на Зоналния съвет на БФС в София, и Емил Атанасов, директор на Българската треньорска школа по футбол.

Лъчезар Димов наблегна на разликите в подходите при обучение на подрастващите, като подчерта, че е много по-важно главната цел на треньорите да е развитието на техните възпитаници, а не победата на всяка цена.

“За мен е фундаментално да създаваме обстановка, в която децата да имат свобода да експериментират и да поемат рискове. Опитите за креативност трябва да се подкрепят и насърчават, а не децата да бъдат заливани с постоянни инструкции”, категоричен бе Димов.

На срещата бяха обсъдени и потенциални промени в правилата за Футбол 5 и 7, сред които са неограничен брой смени, изпълнение на странично хвърляне с крак, незачитане на голове при директно изпълнение на център, отпадане на правилото за засада и др.

Събитието завърши с представяне на десетте златни правила за детски футбол и новосъздаден Етичен кодекс на родителя за създаване на по-благоприятна среда за развитие на родните таланти. От своя страна клубовете се ангажираха да ги разпространят сред своите членове.

ДЕСЕТ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА ДЕТСКИЯ ФУТБОЛ
1. Насърчавайте забавлението и удоволствието от футбола!
2. Играйте с прости правила, с леки топки, на малки пространства!
3. Тренирайте на малки групи!
4. Дайте топка на всяко дете!
5. Показвайте кратко и ясно упражненията!
6. Гарантирайте много докосвания с топката!
7. Използвайте разнообразни упражнения за подвижност!
8. Редувайте децата на всички позиции!
9. Накарайте децата да се съревновават!
10. Използвайте език, подходящ за възрастта!