БФС използва официалния си сайт, за да поздрави футболната легенда Христо Стоичков. Днес Камата празнува 57-ия си рожден ден. Това е втори пореден празничен ден за носителя на "Златната топка" за 1994 г. Вчера Стоичков отбеляза 35 години семеен живот със своята съпруга Мариана.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА СЪОБЩЕНИЕТО НА БФС
Днес 57 години навършва легендата на българския футбол Христо Стоичков. Единственият роден играч, печелил „Златната топка“ на Европа, е роден на 8 февруари 1966 г. в Пловдив и започва състезателната си кариера в детско-юношеската школа на местния Марица. В периода 1982-1984 облича екипа на Хеброс (Харманли), а едва 18-годишен подписва с ЦСКА. За „армейците“ играе в продължение на шест сезона, в които записва общо 162 мача и 111 гола. Постиженията му са достатъчни, за да впечатлят треньора на Барселона Йохан Кройф и през 1990-а стрелецът осъществява престижен трансфер в каталунския гранд срещу над 4 милиона долара. На „Ноу Камп“ Стоичков става основен играч в т.нар. Дрийм тийм на Йохан Кройф и за пет години изиграва 214 срещи със 107 попадения за Барса. В рамките на един сезон опитва късмета си с екипа на италианския Парма (30 мача, 7 гола), преди да се завърне в Каталуния и да добави нови 41 двубоя и 9 гола за Барселона. През пролетта на 1998-а се завръща под наем в ЦСКА, а в два мача облича фланелката на саудитския Ал Насър. Същата есен осъществява трансфер в японския Кашива Рейсол, където изиграва 29 двубоя и бележи 13 попадения. Активната си кариера завършва в американската МЛС – първо за Чикаго Файър (57 мача, 20 гола), след това – и за Ди Си Юнайтед (24 мача, 6 гола).

Трикратен шампион на България с ЦСКА, четирикратен носител на Купата на България, веднъж печели и Суперкупата на страната. Петкратен шампион на Испания с Барселона; с екипа на каталунците също така става първият българин, спечелил Купата на европейските шампиони (1992), а отделно има във витрината си Купата на носителите на национални купи, Купата на краля, три Суперкупи на Испания и две Суперкупи на Европа. Носител на азиатската КНК с Ал Насър (1998).

За националния отбор Христо Стоичков играе в продължение на 13 години, в които записва 83 мача и 37 гола. Основен реализатор на Златното поколение, достигнало полуфинал на световното първенство в САЩ през 1994-а. Става голмайстор на мондиала в САЩ (с 6 гола) и е включен в идеалния отбор заедно със съотборника си Красимир Балъков. Бележи още три попадения на европейското първенство в Англия две години по-късно, участник и на световното във Франция през 1998-а. Най-престижната от множеството му индивидуални награди е „Златната топка“ на „Франс футбол“, спечелена през 1994-а; две години, след като завършва на второ място в същата класация. Носител на „Златната обувка“ за най-добър стрелец в Европа през 1990-а, носител на „Златен Онз“ (1992), петкратен Футболист на годината на България, Спортист №1 на страната през 1994-а, двукратен носител на „Сребърна топка“ на ФИФА за най-добър футболист в света (1992, 1994), носител на „Бронзова топка“ от световното първенство в САЩ’1994. През 2004-а е избран за един от стоте най-добри футболисти в историята на играта от легендарния Пеле.

След края на състезателната си кариера, Стоичков се прехвърля на треньорската скамейка и от 2004-а до 2007-а води националния отбор на България, с който постига 13 победи, 11 равенства и 5 загуби в общо 29 мача. Впоследствие работи в испанския Селта (Виго) и южноафриканския Мамелъди Съндаунс, а малко повече от година е начело на Литекс (Ловеч). В последните години работи като футболен анализатор за американски и мексикански медии.

Българският футболен съюз честити празника на Христо Стоичков и му желае здраве, щастие и късмет!