На 14 май, сряда, се изпълват точно 120 години от появата на първата футболна топка в България, т.е. във Варна. Събитието се случва в двора на Държавната мъжка гимназия „Фер­динанд I”, когато швейцарският учител по физическо възпитание Жорж дьо Режебюс провежда и първия футболен мач у нас.

Това историческа събитие ще бъде отбелязано и от новата книга „120 годни битки за футболна Варна” с автори Стефан Янев, Димчо Димитров и Иван Кабаджаков, информира varnautre.com. Представянето й ще бъде на 11 часа на същата дата 14 май и в двора на същата Държавна мъжка гимназия „Фер­динанд I”, днес – Галерията.

Упътващо резюме

* През 2014 г. ще отбележим знаменит юбилей – 120 години български футбол. На 14 май 1894 г. швейцарският учител по физиче­ско възпитание Жорж дьо Режебюс организира в двора на варненската Държавна мъжка гимназия „Фердинанд I” игра с непознат предмет – футболна топка.

* Битката за превъзходство във футболна Варна, неосъзнато може би, започва с първото дерби край морето: през 1909 г. "Спортист" надделява над "Атлас" с 1:0 и победеният клуб от Гръцката махала се разтурва...

* "Спортист" 1909 г. е вторият клуб в България, ражда се месец-два след софийския „ФК 13”. През 1914 г. се обединява с „Гала­та” по идея на своя председател Стефан Тончев. Новият отбор приема името „Река Тича“. Защо днешният „Черно море” се обяви за наследник на„Тича”, а не на „Спортист”? Ще ви предложим нашия отговор, който променя историята на варненския футбол.

* Битката за първенство и при­знания се води не само във Варна. И нe е прекъсвала до днес: "Славия" продължава да се кичи с шампионската титла на "Владислав" от 1926 г.! Ще документираме истината.

* Дербитата "Черно море" – "Спартак" в "А" група са 61, а меж­ду всички варненски отбори – близо 1000. Ще ви припомним и тях.

* Защо "Черно море" и "Спартак" не повториха успехите на своите предшественици от 30-те години на миналия век? Отговорът ще намерите в откровенията на десетки ръководители на града –държавни, партийни и военни, те за първи път разказват за начина, по който е управляван варненски­ят футбол вече 120 години.

* "Люлката на футбола" у нас все по-тревожно скърца. Защо и докога?