Общо 126 физически и две юридически лицa имат акции с право на глас в Левски. Това показва книгата на акционерите във футболния клуб преди днешното общо събрание, което започва в 10 часа в зала "Родина" на националния стадион "Васил Левски".

Капиталът на клуба е на обща стойност 750 000 лева, по данни на търговския регистър на Агенцията по вписванията, информира "7 дни спорт". Той е разпределен в акции, всяка от тях с цена от 1 лев. 500 000 от тези акции са с право на глас и именно техните притежатели ще имат право да гласуват днес.

От всички акционери обаче само два имат значителни дялове. Това са Тодор Батков, който притежава 350 500 акции с право на глас, и фирмата "М и В Ин", на която се водят 95 070. Самият Батков съобщи наскоро, че е добил контрола върху това дружество и по този начин вече притежава общо 89% от футболния клуб. Така на практика днес Батков ще може да гласува всичко, което пожелае. Както стана ясно по-рано тази седмица, той ще поиска нов петгодишен мандат за себе си и останалите от Надзорния съвет Христо Друмев и Александър Ангелов. Това ще бъде вкарано като допълнителна точка в дневния ред.

От всички останали акционери с най-големи дялове са бившият вицепремиер Евгени Бакърджиев и Еманоил Найденов. Те притежават всеки по 7200 акции. Стефан Бакърджиев, баща на Евгени Бакърджиев, има 5000 от ценните книжа. Шефът на НДК Христо Друмев държи 3960. С дялове от по 2000 акции са Борислав Карадочев и лекарят на сините д-р Жан Филипов.

Сред акционерите има и бивш президент на ЦСКА! Валентин Михов, който вече 15-а година оглавява Професионалната лига, разполага с цели 1000 акции. Михов обаче отдавна е надхвърлил клубните пристрастия, а и именно той беше начело на ЦСКА в онези години, когато шефът на Левски Томас Лафчис получаваше покани да присъства на събранията на "червените" на Армията.

Дялове имат и ред заслужили ветерани, начело с голмайстора Наско Сираков, бившия вратар Владо Делчев и вкарвалия гол на Щутгарт Пламен Цветков с по 100 акции. Други 80 акции пък се водят на името на Михаил Цветков-Мустака, бивш шеф на фенклуба, издънил Левски с билетите за мача с ЦСКА през април 2000 г. Има и акционер, който днес със сигурност няма да се яви на събранието, понеже е обявен за национално издирване. /БЛИЦ