Най-големият футболен хулиган в България се оказа ученичка на крехката възраст 16 години. Тя е осъдена на арест в поделение на МВР, което е най-строгото наказание по новия Закон за спортното хулиганство, пише „Телеграф“.

Новият закон влезе в сила на 7 август и според неговите наредби двама млади мъже са наказани да метат улици и градинки по 60 часа в полза на обществото.

Ученичката била хваната преди около месец да носи факла на футболен мач в столицата и незабавно я предали на съд, тъй като е непълнолетна. Съдиите се позовали на чл. 21 от новия закон и я пратили за пет дни в ареста на 1-во РПУ в София. Момичето ги излежало и било пуснато да се прибира вкъщи.

С доста по-леки наказания се разминали три момчета, изловени да се придвижват към стадиона с факли и пиратки. Двама били наказани да положат по 60 часа обществено полезен труд – метене на улици и градинки. Наложена им е забрана да посещават спортни събития у нас и в чужбина в продължение на две години. Третият, който бил с тях и имал пиратка, се разминал с глоба.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Само четирима мъже са отнесли солени глоби за футболно хулиганство, откакто новият закон е в сила, сочат данните на МВР. Те били сгащени да носят ножове, маски, пиротехника. Един от тях пробвал да влезе на стадион с хладно оръжие, но бил засечен от детектор за метал и получил глоба от 500 лева и забрана да не стъпва на спортни прояви за една година.

След дербито между ЦСКА и Левски преди седмица е имало сбиване между двама фенове. Те са отнесли финансови санкции по 1000 лева и двегодишно вето за спортни мероприятия. Още четирима са задържани за притежание на наркотици, но са предадени на съд по Наказателния кодекс, който третира използването и разпространението на дрога. Затова не се водят футболни хулигани.

От началото на годината до момента на влизане в сила на новия закон, са били арестувани 49 човека за факли, ножове, сбивания и т.н. Те обаче се разминали с глоби от по стотина лева. Дори не се водили футболни хулигани и нямат забрана за посещения на спортни прояви. Други 12 попаднали под ударите на стария чл. 21 и се отървали само с дребни глоби.