Утре е 10 ноември. Точно 20 години след края на тоталитарната епоха останките от комунизма още тлеят в бившия Парк на свободата. ЦСКА все още не е скъсал опашката си, свързваща го с един от най-черните периоди на родната история. То между другото бацилът на оная епоха продължава да виси и над цяла България, но в случая иде реч само и единствено за ЦСКА.
По Живково време другарите-началници, когато побеснееха, колеха наред. Уволняваха под път и над път, без да ги интересува кой е виновен и кой не. Сега на “Армията” е същото. На мистериозния и скандален купон, след който изригна вулканът на скандалите в Борисовата градина, присъстват точно 16 футболисти. Любо Пенев обаче  реши да отстрани 9 от тях. Защо точно девет и защо точно тези играчи, така и не се разбра. Както при комунизма така и в ЦСКА не чухме точна аргументация, а някакви завоалирани обяснения. От тези деветимата поне петима никога през живота си не са прекалявали с алкохола, не са нарушавали спортния режим, нито пък са разбивали климата и обстановката. Вярно, има и няколко черни овчици, които наистина заслужават наказание. И то строго и сурово. Но защо покрай сухото Любослав Пенев подпали и суровото?
Не, не ме разбирайте погрешно. Любо е добър треньор, с огромен потенциал, но младостта и липсата на опит понякога го подтикват да действа инфантилно и първосигнално. Треньорът с характер, специалистът с реноме и с огромен рейтинг ще размаха метлата, но ще измете само сметта. Така че, хем да прочисти отбора, хем и да запази чисто името си.
Аналозите, свързани със социализма и ЦСКА, обаче не спират, а извират като буен водопад. Ето ви още примери: 
През онези 45 тъмни лета никой пострадал нямаше право да взема думата. Тя беше табу за простосмъртните. Днес на “Армията” нито един от така наречените “пияндета” не получи шанс да изкаже мнение. Да се аргументира и обоснове. Напротив, страхът така е сковал момчетата, че не смеят не да проговорят, а да гъкнат.
Мутрите са клонираните рожби на комунизма. Или по-точно едно от последните изчадия на “червения” политически строй. Днес те се настаниха и в Борисовата градина. Взеха да бият футболисти, а уж “армейците” се тупат в гърдите, смятайки се за европейски клуб. В белите страни този метод на действие е непознат за разлика от България, където в началото на 90-те си беше ежедневна практика. Казват, че това не е дело на “червените” фенове. Добавят, че пръст в цялата история няма Калоян Стоянов, който погледнато логично, никога не би предприел подобно действие, знаейки, че е вече обществена личност – шеф на стадион “Българска армия”.
Въпросът е кой изпрати яките момчета да понатупат играчите и дали ЦСКА ще удържи на думата си, обещавайки пълно разследване и разкритие.
Ама и по Татово време ни обещаваха. И ни лъжеха. Без да им мигне окото. Същото правят и настоящите босове на ЦСКА. Лъжат държавата, не си плащат задълженията. Мотаят настоящи и бивши футболисти за пари. И същевременно обещават светло бъдеще за ЦСКА. Никой не оспорва това, което “Титан” стори за ЦСКА. “Кралете на боклука” изчистиха “Армията” от най-големия боклук – Александър Томов. Буквално спасиха клуба от фалит. Но защо почти година по-късно вместо да вървят напред, взеха да боксуват на едно място, задържайки по този начин и развитието на отбора? Борисов и сие би трябвало много добре да са си направили сметката, купувайки ЦСКА. И ако в момента нямат козове, нека по-бързо ги намерят. Иначе “червените” ще отидат на пълно капо...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ