Старото военно училище вече няма футболен терен. Игрището, на което са се подвизавали поколения футболисти във Велико Търново вече почти век (от 1918-а насам), вчера бе разкопано от багерите, информира sport-vt.com. Вече има широк коридор откъм източната врата, откъдето камионите извозват пръста.

Има разпореждане на кмета Даниел Панов към фирмата-изпълнител на проекта оградата на терена, която е от метални панели, да се демонтира и прибере на посочено от него място, за да се съхрани. Възможно е тя да се използва за ограждане на някои от футболните терени в общината, каза управителят на „Спортни имоти” Пламен Колев. На мястото на досегашния терен ще има сгради и градски площад, а отдолу - подземен паркинг.

Първите запазени снимки от игрището, известно някога като „Колодрума”, са от 1921 г., когато на него е играл футболният тим на 18-и Етърски полк, носил името Бунархисар. По-късно на него са играли редица отбори, сред които дори и няколко мача на “Етър” в “А” група. През последните години теренът се ползваше от школата на Етър 1924, от която сега близо 200 деца не знаят къде ще тренират. Надеждите бяха до разкопаването на игрището да е готов новият стадион до Спортното училище, но неговият проект е едва в началото си.

Според директора на школата Сашо Ангелов засега ръка е подал бизнесменът Александър Нанков, който ще вози някои от възрастовите групи до Самоводене, Леденик и Дебелец. Собствениците на комплекс „Спортно Търново” също са откликнали и най-малките момчета тренират сутрин там. Занимания има и на игрището до Спортното училище, но там до месец се очаква да започне строителството на новия терен.

От Етър 1924 се надяват на съдействие и от страна на Община Велико Търново, тъй като става дума за над 200 деца на старата столица. Идеята е да не се плащат наеми в Дебелец и Самоводене и да се помогне с транспорт за тренировките през седмицата.