Първият семинар на ФИФА за елитни съдии у нас вече е в историята. Той се проведе миналата седмица в хотел „Спорт Палас“ в Сливен и бе финансиран от световната футболна централа с 5 000 долара. Участие в него взеха 25 рефери от ранглистата на „А“ група, липсваха само Цветан Кръстев и Христо Ристосков. Новият ни международен рефер бе ангажиран с първото си участие на семинар на УЕФА в Португалия, а за Ристосков този сезон е последен в елита и затова не бе сред поканените.

Гост-лектор бе бившият английски рефер Стив Бенет който след края на кариерата си стана инструктор на ФИФА. Преди две години той отново бе в Сливен, но на семинар на съдиите на Малта.

В продължение на пет дни дни водещите ни арбитри имаха теоретични и практични занимания в залите на хотела и на стадион „Хаджи Димитър“. В натоварената програма активно участие взеха и инструкторите на СК на БФС – Детелин Баялцалиев, Илонка Джалева, Неделчо Чакъров и Петър Петров.

Всички участници в семинара получиха сертификати от ФИФА. Много настроение предизвикаха и индивидуалните призове за най-добре представилите се в тестовете. Две от трите награди отидоха в Таско Тасков, който спечели първите места във видеотеста и в теста за засадата. В първия той изпревари с точка Георги Кабаков и Вихрен Манев и с две – Ивайло Стоянов и Георги Димитров. На теста за засадата Тасков събра 17 т., а Ангел Баялцалиев, Иван Кирилов и Стефан Павлов – по 16. Най-добър резултат на теоретичния тест дадоха Калин Людмилов и Стоян Денев. С точка по-малко събраха Таско Тасков, Владимир Вълков, Вихрен Манев, Георги Димитров, Ангел Баялцалиев и Стефан Апостолов.