Образователна поредица „30-те причини Етър да е сред големите” започнаха привържениците от Фенклуб Етър, съобщи sport-vt. До 25 юли, когато е следващата сесия на Общинския съвет и на която се очаква да бъде гласуването за новия общински клуб, феновете възнамеряват да публикуват всеки ден по една причина, поради която мястото на клуба е сред най-големите. До деня на сесията 30-те причини ще бъдат оформени в книжка, която ще бъде раздадена на общинските съветници, за да са наясно с материята.

„Тъй като с всеки изминал ден става ясно, че спортът и в частност футболът не е приоритет за властите във Велико Търново, започваме образователна поредица “30-те причини Етър да е сред големите”. Въпреки, че кметът и голяма част от съветниците са футболни хора, непонятно защо от много време насам, спортният символ на града е принизяван и забравян в ъгъла като ненужна вещ. Затова, всеки ден до 25 юли (предполагаемата дата, на която на общинската сесия ще се създаде новият Етър), ще представяме по една причина, поради която мястото на клуба е сред най-големите.

На 25 юли 30-те причини ще бъдат оформени като книжка и дадени от Фен клуба и агитката на общинските съветници, за да са наясно с материята по време на сесията и да вземат адекватни решения относно новия клуб, структурата и бюджета му”, е написано в страницата на Фенклуб Етър в социалната мрежа Фейсбук.

Първите три материала вече са публикувани. Първият е за ролята на „виолетовите” в националните шампионати. От 25 сезона в елита тимът в 15 от тях е завършвал в десятката, а в 10 е дори в шестицата (б.а. 24 са сезоните на ФК Етър и 1 на Етър-1924). Само 14 клуба в България имат повече записани сезони при майсторите от „болярите”.

Вторият материал е посветен на титлите и медалите. Само 8 са клубовете в страната с повече шампионски титли – четирите софийски oтбора, „Ботев” (Пд), бизнеспроектите на двама милионери – Литекс и Лудогорец, и вече несъществуващият Владислав. Шампионската титла и двете трети места в „А” група нареждат "виолетовите" на десето място във вечната ранглиста по показател “крайни позиции”. Етър е и един от отборите с най-много собствени футболисти, който е триумфирал в шампионата (близо половината играчи от големия отбор са местни кадри).

Третата причина е стадионът в града, пишат феновете. Само 8 града в България разполагат със стадиони с по-голям капацитет от „Ивайло”, като част от тях са в доста по-окаяно състояние. До месец стадионът трябва да притежава една от най-съвременните тревни настилки с нов дренаж и отоплителна и поливна система на терена. „Силно се надяваме да бъдат спазени обещанията и осветлението да бъде възстановено, както и да се сдобием с нова виолетова тартанова писта, както подобава на място с толкова славна история и в старата столица отново да се играе силен футбол на европейско съоръжение”, твърдят привържениците.