След броени дни прочутият португалски специалист Жозе Моуриньо, неслучайно наричан Специалния, ще пристигне за пети път в България, като това ще стане факт в трета поредна година. Този път поводът е мачът Лудогорец – Рома от турнира Лига Европа.

 Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Кои бяха другите четири мача във връзка с които  Жозе бе в нашата страна?

За първи път Моуриньо посети България през 2006 г., когато бе треньор на Челси, а лондонският отбор дойде в София за мач срещу Левски, ръководен от Станимир Стоилов, в турнира на Шампионската лига. На 27 септември Челси спечели с 3:1 след хеттрик на Дидие Дрогба, като Мариян Огнянов стана първият български футболист, вкарал гол в групите на най-комерсиалния турнир в Европа. Моуриньо бе впечатлен от приятелското посрещане, като по време на пребиваването му в София компания му правеше и Христо Стоичков, с когото поддържат приятелски отношения от времето на Ицо в Барселона, където Жозе бе все още помощник-треньор.

Трябваше да изминат цели 14 години преди втория гастрол на Моуриньо у нас. Във втория предварителен кръг на Лига Европа през 2020 г. жребият срещна пловдивския Локомотив с Тотнъм, където Жозе бе треньор. По това време начело на Локо бе Бруно Акрапович, за когото бе истинско удоволствие да общува с такава голяма личност във футбола. На 17 септември „смърфовете“ бяха и на крачка от сензацията, след като поведоха с 1:0, но „шпорите“ направиха пълен обрат и спечелиха с 2:1. Въпреки това Моуриньо се изказа ласкаво за достойния си съперник, а след мача Акрапович бе бурно акламиран от запалянковците, които дори го накараха да излезе от колата си, за да приеме овациите.

Жребият винаги е бил капризен и скоро получихме поредното потвърждение за това. По-малко от два месеца по-късно, на 5 ноември 2020 г. Жозе Моуриньо пак бе в България, тъй като воденият от него Тотнъм срещна Лудогорец в груповата фаза на Лига Европа. Треньор на „орлите“ бе Станислав Генчев, а англичаните спечелиха с 3:1, но португалецът и сега не пропусна да каже добри думи и за своя опонент.

Четвъртият гастрол на Моуриньо на българска земя бе на 9 декември 2021 г., когато той вече бе начело на Рома, а „вълците“ бяха в една група с ЦСКА в Лигата на конференциите. Италианците спечелиха с 3:2, след като водеха с 3:0. Това бе и среща не само на двама колеги, но и на двама приятели – Жозе Моуриньо и Стойчо Младенов. Моуриньо винаги е споделял отличните си впечатления от представянето на Младенов като футболист на Витория от родния му град Сетубал. От тогава датира и приятелството между двамата, а мачът бе удобен повод те отново да се срещнат. Жозе подчерта, че в България винаги се е чувствал като у дома си.

Така рекапитулацията до момента е 4 победи от 4 мача на Моуриньо в България при голова разлика 11-5. Станимир Стоилов, Бруно Акрапович, Станислав Генчев и Стойчо Младенов не успяха да стигнат поне до едно реми срещу него. Дали това ще успее да направи Анте Шимунджа при петия мач на Жозе в България, предстои да видим…  
РУМЕН ПАЙТАШЕВ