Само 5 телевизии са закупили документите за търга за телевизионните права на "А" група догодина, съобщава “24 часа”. Това означава, че със сигурност приходите на клубовете ще паднат сериозно. До 9 юли трябва да бъдат подадени конкретните оферти.

Документи са си купили БНТ, Нова тв, Тв7, TV+ и интернет телевизия - „АРЕНА ФУТБОЛ“. Реално обаче интерес има само в една от тях, и то за по една среща на кръг. Това означава, че сумата е прекалено малка.

В момента се продава всичко, след като миналата година СЕМ извади шампионата от спъсъка на събитията с национално значение. Там остана единствено финалът за купата на страната.

Две от телевизиите имаха правата и за миналото първенство, като в края му се разгоря истински скандал, след като от БНТ не получиха държавната субсидия за мачовете. Така на колене бе поставен бившият шеф на професионалната лига Валентин Михов, който направи банкова гаранция, за да осигури 6 милиона лева за клубовете. Оказа се обаче вътре с повече от милион. Преди това така рухна и контрактът с bTV, който трябваше да действа и в момента.

Въобще не е сигурно, че и петте телевизии, купили документи, ще подадат оферта за първенството. Едната със сигурност се отказва, защото имала достатъчно международен футбол, който да предава.