“А” група отново замириса на помия. Няколко отбора правят каквото си поискат, за да се издържат. Само че никой няма полза от подобни тимове, както каза Наско Сираков. Когато една от най-големите легенди у нас излезе и публично се усъмни в даден мач, а след това думите му се потвърдят и от шефа Тодор Батков, работата наистина е заприличала на развалена попара. Няма как част от футболистите да седят и имитират, че играят, а головете да падат като в мачове на бавноразвиващи се. Сираков изригна след победата на „Левски“ срещу „Нефтохимик“ с 6:0 на „Герена“ в предишния кръг. На първи прочит нищо нелогично в категоричния успех на „сините“ срещу слабака от Бургас. Само че нещата не се връзват или си се нареждат, но ни взимат за балами. Във втория кръг „Нефтохимик“ победи другия новак - „Любимец“, с 1:0, а той няколко дни по-рано беше ударил шампиона „Лудогорец“. Е, няма как за няколко седмици в Бургас да са останали без грам качества и да отнесат шест гола от „Левски“, който не е в цветуща форма.
Всъщност не е само срещата на „шейховете“ със „сините“. В последните няколко кръга някогашният шлагер „Нефтохимик“
 
периодично
получава по четири
и повече гола
 
във всеки мач. „Случайно или не, но резултатите се повтарят и започва сериозно да мирише. Наско Сираков каза, че има прокуратура. Думите му не са ли достатъчен повод тази прокуратура да се самосезира и да разследва какво става в нашия футбол“, коментират футболни ръководители, които са вдигнали ръце от подобни трикове за изкарване на лесни пари. Защото на „Герена“ наистина няма полза да вадят нож на умряло куче и да се заблуждават, като само няколко дни след това едва вкарват един-единствен гол на „Славия“.
KAMATA 1_1.jpg
От началото на сезона бургаските „шейхове“ загубиха от ЦСКА с 0:4, после от „Лудогорец“ пак с 0:4, а накрая и от „Левски“ с 0:6. Върхът на сладоледа беше поражението от „Берое“ с 0:2 в Стара Загора, когато домакините играха с 8 души половин час! И в този половин час гостите от Бургас не ритнаха нито веднъж топката към вратата. Един от шефовете на „Нефтохимик“ отвърна на намеците на Наско Сираков с думите: „Да дойде да види как се постигат резултати с тези футболисти.“ И вероятно има право, загубите на „нафтата“ може да са напълно закономерни. Но защо тогава бяха изгонени осем футболисти наведнъж преди няколко дни? Не търсим под вола теле, ама той май се вижда от километри. Само от Бургас ни правят на слепи и искат да ни убедят, че всичко е чисто и неопетнено. От клуба коментираха, че Николай Чипев, Ангел Йошев, Георги Вълчев, Здравко Илиев, Антон Димитров, Антон Вергилов, Герасим Заков и Кевин Кулибали не са изгонени, а временно им е дадена почивка. Любимото обяснение, особено когато става въпрос за някой футболист или треньор. Уж му е дадена почивка, а след два дни му е показан изходът.

Не обвиняваме никого, но ще припомним няколко факта за част от прогонените футболисти. Николай Чипев, Ангел Йошев и Антон Вергилов разцъкваха в Малта в един доста популярен за българската футболна общественост отбор - „Хамрун Спартанс“. Та точно този скромен тим с една сюрия българи в него беше в центъра на жестоки тото-скандали в Малта в края на миналата година. Само ще припомним, че нашите хубавци, които сега са в „Нефтохимик“, без Йошев, участваха в прелюбопитен двубой - „Валета“ - „Хамрун“ 8:2. Резултатът до 26-ата минута беше 6:0. Последва вътрешно обвинение българи срещу местни,
 
кой е уредил
двубоя
 
но в крайна сметка нашите един по един се изнизаха от Малта и се прибраха в България. Под сурдинка се говори, че въпросните играчи са приближени до Коко Динев. Не случайно точно той ги уреди преди време в Малта, след като ги бе взел под крилото си в „Локо“ (Пловдив).

„Вижте головете, които „Нефтохимик“ получи от „Лудогорец“ и „Левски“. И все едни и същи лица замесени при ситуациите. Седят отзад и правят шпалири на нападателите“, споделят наблюдателни източници на „ШОУ“. Не е тайна, че бургаският клуб едва връзва двата края. Още през пролетта, когато започна да атакува първите места в „Б“ група, беше ясно, че пари за прекрасен живот в елита няма да има, колкото и шефовете да ни убеждаваха, че ще има наплив на спонсори. И сега, когато издръжката е трудна, идват другите неща, които обаче никой не доказва или прави опити да докаже.

В последния кръг „Любимец“ се превърна в „Любимец 13“ и пусна дежурни пет гола при гостуването си на „Локомотив“ (Пловдив). „Черно тото или не? Кой може да го докаже, но наистина започва да бие на очи. Вижте кои отбори са замесени, кои са главните действащи лица и сами си правете изводите. Не можем да обвиним никого без доказателства“, коментират източници пред екипа ни. Единствено може да напишем фактите, които проследихме в мача от изминалия 11-и кръг. На полувремето на двубоя „Локомотив“ (Пловдив) - „Любимец“ резултатът беше равен 0:0. Скука, та дрънка! През второто полувреме футболистите сякаш се преобразиха и „Локо“-то набързо мушна пет парчета на слисаните гости. Само за 13 минути паднаха 4 гола! На това му се вика майсторство. На полувремето коефициентът да има повече от 2,5 гола в двубоя стигна 1,6. Това беше в една от световноизвестните заложни къщи в Англия. Ставката е висока, тъй като едва ли се подозира, че при 0:0 през първото полувреме ще паднат повече от 2,5 гола за 45 минути. На 1000 лева печалбата е 600, а на 10 бона е 6000.
 
На 100 000 лева
чистата печалба
е 60 хиляди!
 
Само за едно полувреме не е никак зле.
KAMATA 2_1.jpg
Наблюдателен източник на „ШОУ“ информира и за новата мания на тотаджиите. Повечето от тях избягват да залагат във въпросните легални и супер известни къщи по света. Защото самите букмейкъри, губейки два-три пъти от подобни нагласени мачове, ще бъдат докарани едва ли не до фалит. Едва ли има подобни „глупави“ къщи, които да изплащат милиони печалби на уредени двубои. Със сигурност ще започнат разследвания откъде е направен залогът, ще бъдат информирани разследващи органи и т.н. Сега е модерно да се залага на т.нар. борси. Те са подобни на букмейкърите, но никога не губят, а винаги взимат процент от залозите. При тях играчите са един срещу друг, т.е. има наличен залог на даден мач (например общ залог в размер на 10 хиляди лева) и ти, ако знаеш изхода, може да заложиш също 10 бона, за да прибереш вече натрупаната сума. При такъв случай парите се въртят между самите хора, които залагат, а не се източват от букмейкърите. В случая с „Локомотив“ (Пловдив) и „Любимец“ всеки залага да има под 2,5 гола в мача, тъй като на полувремето е 0:0. Никой не предполага висока резултатност през втората част. Да, но има някой, който знае, че ще паднат толкова много попадения и залага, обирайки всички направени до момента залози!
СТОИМЕН РАДОСЛАВОВ