"В уставите на УЕФА и ФИФА много ясно е казано какво е намеса - не трябва да има намеса в избора или в назначаването на органите на Футболния съюз. В случая с оставката на Борислав Михайлов има призив за такава, а това не е пряка намеса в изборния процес. УЕФА и ФИФА няма как да го тълкуват като държавна намеса във вътрешните работи на БФС", каза докторът по спортно право Борис Колев в сутрешния блок на БНТ.

Адвокатът разясни какво се случва оттук нататък след оставката на Михайлов.

В устава на БФС има член, който определя, че при оставка на президента до свикването на нов конгрес, функциите на президент се изпълняват от първия вицепрезидент. В този случая това е Йордан Лечков, който обаче се кандидатира за кмет на Сливен и няма да може да поеме тази функция. При отказ от негова страна изпълнителният комитет избира друг вицепрезидент до провеждането на конгрес.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"В случая се получава така, че всички отказват, но все някой трябва да приеме, защото това е временно до провеждането на конгрес, защото нормално оставката на Михайлов може да бъде гласувана единствено на конгрес", каза Колев.

Срокът за свикване на конгреса е един месец от поканата за свикването, но няма никаква пречка тази процедура да бъде задействана бързо.

"Въпросът е кои ще бъдат кандидатите, дали ще има такива. Те могат да подадат кандидатурите си 15 дни преди конгреса или 10 дни преди конгреса трябва да бъдат публично обявени", допълни адвокатът.