В анкетата “Футболист на футболистите” участват всички играчи от “А” и “Б” група. Журналистите нямат думата в случая. Изборът е изцяло на професионалистите, на тези, които са най-много на “ти” с играта. Нас медиите винаги са ни обвинявали в пристрастност и некомпетентност, когато определяме кой е №1 за календарната година. Тези обаче, които роптаят срещу пишещите братя, сътворяват далеч по-неадекватни неща. Какво имам предвид? Откъде накъде Станимир Стоилов е избран за треньор на сезона? Или трябва да си малоумник, или някой да ти е подшушнал, за да сложиш Мъри на първото място. Стоилов спечели купата на България, която всеки на неговото място би взел. Ама без никакъв зор... Пирин прочисти пътя на Литекс до финала, елиминирайки Левски и ЦСКА, а в спора за първото място незнайно защо “орлетата” нямаха криле и изобщо не им се летеше. Да не говорим, че Мъри тотално се провали на поста национален селекционер. Стоилов е готов за книгата на “Гинес”, след като за отрицателно време сътвори купища от грешки и вместо да тикне отбора към ЮАР, го бутна надолу. Ужасяващото му решение да постави Бербатов в средната зона и да го кара да атакува от втора позиция се провали с гръм и трясък срещу Ейре. Да, Митко е полезен там, но когато по крилата и напред има бързоноги и мълниеносни футболисти. А в случая Мартин Петров и Валери Божинов играха почти на един крак, тъй като все още не са възстановени напълно от тежките травми. Или по-скоро – не са готови да започнат титуляри и то в такъв ключов мач. Всъщност, ей това е поредното безумие на Мъри. Да се довери на двамата и да ги постави в стартовия състав.
Ирландците се бяха предали през второто полувреме, когато анемичната им звезда Роби Кийн напусна безславно терена, а най-добрият – Стивън Хънт, бе сменен заради болки в коляното. Трябваше само да натиснем газта и да вкараме втори гол. Стоилов обаче не успя да измисли печелившата тактика и да превземе здравата ирландска крепост. Може би, ако бе запазил поне единия от Мартин и Валери и го бе пуснал в края на срещата, ефектът щеше да се появи. Но не би... Той (имам предвид Мъри), само той и никой друг не е виновен за провала. Стига сме търсили вината единствено във футболистите. Отговорността я носи селекционерът. Но след като Мъри и неговите медийни слуги нямат силици да си признаят, си е техен проблем...Малко се отклоних от темата за “Футболист на футболистите”, още повече, че под внимание в анкетата се вземат само резултатите от вътрешния ни футбол. Нямаше как обаче да подмина за гафовете на Стоилов в националния, тъй като съдбата на този тим вълнува всички, които са българи.

Така и не ми стана ясно защо Емил Велев го няма в класацията. Не само на първото място, но и в тройката. Напълно съм съгласен, че Левски тази година не бе най-добрият, а най-малко слабият отбор, станал шампион на България. Но е факт, че “сините” удариха ЦСКА в директния двубой с 2:0, като този път “червените” нямаха никакъв, ама никакъв повод да се оправдават с когото и да е било. Каквито и треньорски недъзи да има (вярно, те никак не са малко), Велев все пак спечели титлата и неговото място във въпросната анкета е задължително. Ако не на първа, поне на трета позиция.
Безумията от “Футболист на футболистите” обаче продължават. Забележете каква награда грабна Сливен – “кавалер на честната игра”. Първо, “войводите” се превърнаха в миротворци и цяла пролет раздаваха помощи на затъналите отбори. През есента Сливен игра силно и имаше всички шансове да атакува евротурнирите, но през втория полусезон предпочетоха да помагат, без да им мигне окото. Ако на това му викат кавалерство, здраве му кажи! То, между другото, призът “кавалер на честната игра” трябва да бъде премахнат от всякакви класации. Или поне да го прекръстят на “най-малко корумпиран господин”. Само че Сливен пак няма да заслужи първото място.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ