ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Както вече БЛИЦ СПОРТ писа, проектът Академия за футболно развитие  е факт. В новосъздадения клуб има две програми. Първата е Grassroots - за деца до 12-годишна възраст. Втората е популярна като Програма 12/19 за целенасочено развитие на подрастващи футболисти В школата в момента има около 130 деца, които тренират на две локации - НФБ Бояна и Академик. Медията ни се свърза с архитекта на Академия за футболно развитие Велизар Христов, за да разкаже повече подробности за проекта.

- Г-н Христов, наскоро открихте Академия за футболно развитие, разкажете ни повече за този проект?
- Това е футболен клуб за деца и юноши. Не искам да впечатлявам хората с думи и обещания за уникалност и неповторимост. Аз съм треньор. За краткия си опит съм имал възможност да упражнявам професията си на различни нива в българския футбол както на клубно, така и на национално ниво - там, където гордостта е преди всичко.

200 лв. Начален Бонус Спорт!

Във всичките си начинания съм се стремял да давам максимума от себе си. С ръка на сърцето признавам, че емоцията в детския поглед и страстта, която срещам в очите на подрастващите футболисти, е усещане, което не искам да заменям, не искам да губя.

Именно затова насочвам огромна част от енергията си в помощ на всички онези деца и юноши, които възприемат себе си за футболисти и се стремят с цялото си същество да се развиват.

Академия за футболно развитие е стремеж към заучаване и усъвършенстване на футболни, ментални, емоционални и морални умения както от страна на нашите възпитаници, така и на техните треньори.

В клуба имаме две направления:

- Програма Grassroots - за деца на 6-12-годишна възраст

- Програма 12/19 - специализирана подготовка на подрастващи футболисти

- Вие сте лицето на школата, има ли други хора, които стоят зад това начинание?
Повтарям се, но аз съм треньор. Мисленето ми е насочено към всичко, което се случва на терена и в съблекалнята. За мен е от значение състоянието на футболистите, техните тревоги и емоции на и извън терена. Но в един футболен клуб има страшно много други въпроси, без чието оперативно решение не мога да изградя качествен процес с добавена стойност.

За всички въпроси от спортно-техническо, но най-вече от стратегическо естество мога да разчитам на съдружниците си. Те са хора от бизнеса, които до момента имат решение на всеки един казус. Доказали са качествата си чрез успешно реализираните си проекти. Управленските им качества са от основно значение и принос.

Познаваме се от доста години и имаме общо настроение по важният въпрос, а именно как да изградим футболисти, готови да отговорят на изискванията на мъжкия футбол с правилните качества и манталитет. Обединили сме се около заключението, че трябва да се постараем много повече, за да имат подрастващите ни футболисти реален шанс да бъдат конкурентни в мъжкия футбол.

Всеки от нас има своя основна роля в развитието на тази идея.

- Кое е различното, което ще предложите на децата, които избират вашия клуб?
- Това, което искаме да предложим е качествен методически издържан процес, далновидност и стремеж. Вярвам, че не сме единствените, които се стремят към това. Държа малките детайли, които имплементираме във всяка отделна тренировъчна сесия да бъдат извадени от контекста на многогодишен план и, разбира се, да отговарят на възрастовите характеристики и индивидуални особености на децата.

Движещата сила на клуба са треньори, които освен своите дипломи, лицензи и сертификати за обучения, притежават и огромни морални качества. Естеството на нашата дейност ни представя страхотната възможност да общуваме с деца и подрастващи.

Осъзнаваме огромната отговорност, която носим. От нас се иска не просто да научим възпитаниците си на футболни умения, но да допринесем във възпитанието на всички морално-волеви и етични ценности, които трябва да притежава бъдещето на нашата страна чрез механизмите на масовия спорт и спорта за високи постижения. Звучи идеалистично.

- Какви нови методи за обучение на подрастващи във футбола научихте Вие от стажовете си в школите на Ливърпул, Чарлтън и Атлетико (Мадрид)?
- Най-значимо за мен бе да разбера причинно-следствените връзки за идеите на съответния клуб. Към какво се стремят и чрез какви механизми го постигат. Пред мен са се откривали възможности да общувам във формална и неформална обстановка с директорите на академиите и на трите изброени отбора Атлетико Мадрид, Ливърпул и Чарлтън. Дори мога да кажа, че в Ливърпул съм гостувал два пъти през 18 месеца.

На второто си посещение забелязах огромния прогрес, който се бяха обещали да постигнат. Разбира се, аз не мога да се сравнявам с тези институции. Мога единствено не да копирам това, което те правят практически на терена. Много по-правилно за мен е да използвам начина на мислене при изграждането на авторска методика, насочена за конкретни деца, при конкретни условия.

- Защо в повечето професионални родни отбори почти не разчитат на юношите си? Толкова ли е труден преходът от юношеския към мъжкия футбол или има други причини?
Аз не обвинявам клубовете. Кой съм аз да го правя? Вместо да търсим виновни на друго място, е задължително да си признаем кое ние правим и не правим добре. Лично аз смятам, че поставяме подрастващите си футболисти пред не леката задача да се справят сами с предизвикателствата на мъжкия футбол.

Не е тайна за никой, че след 14-годишна възраст броят на клубовете, които продължават развитието на децата намалява драстично. Разбира се, причините са оправдателни - липса на материална база, липса на ресурси, липса на структура, която да защитава малките клубове. Не се вижда перспективата за развитие, защото свободното движение на футболисти е неконтролируемо.

Изведнъж се оказва, че много момчета няма къде да продължат развитието си. Те не са намерили място във водещите клубове, защото не са акселерати, изостават в подготовката си, претърпели са контузии, които са ги извадили от дейност за по-продължителен период.

Но всички тези деца притежават качества, които могат да развият. За съжаление, няма къде. И напред в развитието по пътя към мъжкия футбол остават твърде малко на брой подрастващи футболисти. Претоварването, перманентната умора и липсата на достатъчно контролиран методически подход води до тежки контузии при не малък процент от теза момчета, което слага край на амбициите им.

Това, което искам да променя е, заедно с моите колеги, да създадем здравословна благоприятна среда за развитието на пълния потенциал на тези подрастващи. Да им дадем шанс за стремеж. Споменавам често тази дума, но именно това е необходимо - децата да получат подкрепа, когато искат, но не знаят как да станат мъже. Много от тях вече са станали професионалисти по поведение и отношение към футбола. Липсва им малко, но съществено парче от пъзела.

- От дълго време всички българи се питат: Кога у нас ще видим новите Стоичков, Балъков, Бербатов, Стилиян Петров? Какво е Вашето мнение?
- Ще ги видим. Вярвам, че скоро ще ги видим. Трябва да създадем всички предпоставки - клубове с добра структура и единомислие в посоката на развитие, следене на модерните тенденции в обучението, съобразяване с ежедневието на децата, превенция от ранна детска възраст на травми в опорно-двигателния апарат, съвместна работа на повече специалисти - треньори, педагози, психолози, здравни работници и хора с управленски функции.

Ако успеем да пречупим типичната нашенска черта и спрем да си мислим, че всеки от нас ще постигне големия успех сам, убеден съм, че ще се гордеем с българските футболисти.

- И последен въпрос, но не и по важност. Защо академия? Защо не футболен клуб? Каква е разликата?
- Винаги съм бил с резервирано мнение за наличието на академии в България. За да бъдат спазени изискванията за академия, същата организация трябва да има академична дейност, тоест да има обучителен процес, чрез който да обогатява и развива възпитаниците си.

Ние планираме да създадем собствен обучителен процес с академична стойност. В него ще вземат участие специалисти с академични титли от областта на футбола, здравето, психологията и други области, свързани с изграждането на завършени личности и футболисти.

Да кажем така. В програмата 6/12 ще се съсредоточат изцяло треньорите от академията ни.

Програмата 12/19 е нашият ангажимент към подрастващите български футболисти, в която ще се включват активно много по-опитни и квалифицирани от нас специалисти.
Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ СПОРТ

Това е Велизар Христов:

Образование: Висше Бакалавър - Национална спортна академия “Васил Левски”, София - Треньор по футбол Магистър - Спорт за високи постижения Бакалавър - Национална спортна академия “Васил Левски”, София - Кинезитерапия

Лиценз: UEFA A License

Допълнителни квалификации: COERVER COACHING INTERNATIONAL FOOTBALL COACHING SEMINAR BULGARIA 2020 / 2021 / 2022 SPANISH YOUTH FOOTBALL SEMINAR - 2021

Стажове: Атлетико Мадрид - 2018 Ливърпул - 2019 Чарлтън Атлетик - 2019 Ливърпул - 2020 Стаж като треньор 2010 - 2011 - Академик Сф 2011 - 2017 - Олимпия Футбол Клуб 2017 - 2019 - Витоша 13 2019 - 2023 - Развитие на млади футболисти 2019 - 2022 - НСА /жени/ 2021 - до момента - Национален отбор по футбол /жени/ 2022 - 2023 - Анализатор на Младежки национален отбор на България U21

Успехи като треньор 2018: Шампион на България за Юноши / Витоша 13 / 2020 - Шампион на България за жени / НСА / 2021 - Шампион на България за жени / НСА / 2021 - Носител на Купата на България за жени / НСА / 2022 - Носител на Купата на България за жени / НСА /