Авторът на знаменития победен гол срещу Германия в САЩ през 1994 година - Йордан Лечков, получи предложение да играе в аматьорската лига на Австрия срещу 2000 евро на мач. Офертата бе отправена спонтанно от Фридел Опершай, президент на местния “Арбайт” (Обервалстерсдорф), по време на тренировка на българските национали на клубното стадионче, съобщава "Труд". Там Лече си направи самостоятелно занимание и стана център на внимание на стотината зрители, като вкарваше голове с фалцови изстрели с левия крак от ъгловия удар.

Първият вицепрезидент на БФС е водач на делегацията ни за контролата срещу Канада в Ритцинг.

“Какъв подарък за нас! - сияеше хер Опершай, сочейки Лечков. - Как само свали германците от небето! Като самолет ги свали. Много се надуваха и светът се зарадва, когато Лечков ги детронира с онзи фамозен гол. Щастливи сме да е при нас и да го видим почти непроменен от времето, когато блестеше по терените. Знаете ли, че той беше единственият в света, който дриблираше еднакво силно и с двата крака? Да, да, виждам, че и сега го може. И пред вас му предлагам по 2000 евро на мач, ако играе всяка събота в нашия отбор. Ние сме аматьори и играчите получават само по 150 евро на победа и здрав купон след това, на който се изпива цялата бира на света! За добро или за лошо този сезон спестихме пари, защото финиширахме последни в пета лига. Но през 90-те години, когато Лече бе звезда на Хамбургер, играхме при професионалистите от трета лига. Ех, ако Лече не беше толкова богат, можеше с него пак да се върнем там...”

Лечков се превърна в център на внимание на тренировката. Раздаде автографи и се снима с феновете. Разкри им на немски и една голяма тайна - преди 20 години, когато българският тим тръгнал от хотела за стадиона в Ню Йорк за 1/4-финала с Германия (2:1), те си спинкали спокойно в стаята с Петър Хубчев.

Чак в автобуса разбрали, че ги няма и отборът се върнал да ги вземе, като нарушил графика си на движение. А ден по-късно немска телевизия дойде с хеликоптер в базата на нашите, за да отведе световния герой на деня за интервю в Ню Йорк.