Мениджърът на Черноморец Красимир Балъков попадна в призова тройка за Най-добър треньор в България за сезон 2008/09. Анкетата спечели Станимир Стоилов, а подгласници на националния селекционер и наставник на Литекс останаха Бала и Никола Спасов (Черно море). След церемонията младият наставник на "акулите" говори за всичко около българския футбол.

- Г-н Балъков, доволен ли сте от наградата, която получихме?
- Гордея се с нея, но все още съм млад в българското първенство. Само 3-4 месеца съм работил, но е голямо признание за мен, след като съм оценен от самите футболисти.

- Как оценявате работата си до момента в Черноморец?
- Не съм аз този, който да оценява себе си. Работя това, което съм научил за 20 години в чужбина и се опитвам да го реализирам в Бургас. Гледам да не се увличам от българския манталитет.

- Работите ли по селекцията и да очакваме ли още футболисти от Германия в Черноморец?
- Това е най-трудното - да купиш, да продадеш и да направиш отбор, който да бъде конкурент на ЦСКА и Левски. В Бургас все още нямаме традициите, но имаме условията и базата. В близките 2-3 години ще бъдем един от водещите отбори в България. Сами виждате, че имам двама германци в състава. Трудно е да вземаме играчи от там. Не всеки се навива да дойде у нас. Правим много лоша реклама на българското първенство с тези корупционни истории, за които научават и в другите държави. Надявам се с нашите имена - на мен, на Фреди Бобич и това на Петър Хубчев, да успеем да докараме някой по-качествен футболист, какъвто досега не е играл в България.

- Може ли Черноморец да се пребори и да спечели място в евротурнирите още през следващия сезон?
- Това е целта, която трябва да изпълним до 3,5 години. Мина половин година, в която направихме много. В следващите две трябва да стъпим здраво и да създадем основа, която да ни гарантира участие в евротурнирите.

- Имаме ли още шансове за класиране на световното в ЮАР?
- За жалост вратата е затворена. Ключът за нея е в ръцете на ирландците. Не трябва да го испускаме, ако те ни го подадат отново. Но това е въпрос на изчакване. Вече нямаме право на равен или загуба, трябва да бием наред в оставащите мачове.

- Доволен ли сте от показаното от националите срещу Ейре?
- Националният отбор е смесица от най-добрите футболисти като моментно състояние. Абсолютно нормално и логично трима от основните ни играчи нямаха ритъм, други пък бяха контузени. Играхме с най-доброто, което имаме. Общо взето се представихме добре, но явно не толкова добре, за да може да се отвори вратата и да се класираме.

- Това ли е стилът ни на игра? Ако вие бяхте треньор какво щяхте да промените?
- Не е редно да коментирам подобни неща. Треньор е Мъри Стоилов, обръщайте се към него. Аз съм в Черноморец. Определено моят стил ми допада, на който залагам в Бургас. За националния отбор нека други да говорят. В националният отбор е важно да побеждаваш. Няма значение как играеш и какъв стил имаш.

- Възможно ли е да се разделите с Мишел Платини?
- Разчитам много на него, както и на Марсио Нуньо. Те са апетитни хапки, някои отбори ги желаят, но само при добри оферти бихме се разделили с тях.

- БФС обмисля вариант от следващия сезон вече да няма Дублираща група. Вие "за" или "против" това сте?
- Дано не стигат до подобно решение. Знам, че "А" юношеската група от новия сезон ще бъде професионална. Но, ако премахнат дублиращата значи БФС е абсолютно аматьорска организация.