На официална церемония в Национална футболна база „Бояна“ бе закрит тридневният спортно-терапевтичен лагер „10:0 за хората срещу зависимостите“ под патронажа на Българския футболен съюз. Събитието, което се организира в подкрепа на хора, преминаващи през различни терапевтични програми, за да се освободят от зависимостта си от алкохол, наркотици, хазарт и др., се провежда традиционно от 2015 г. в партньорство с футболната централа и мотивира стотици хора в нужда да променят живота си.

Днешното събитие бе уважено от легендарния халф от Златното поколение и бивш селекционер на България Красимир Балъков, както и от настоящия полузащитник на националния отбор Ивайло Чочев. Двамата наградиха призьорите от надпреварата и поздравиха всички участници в инициативата с пожелания да намерят кураж и сили, за да преодолеят трудните изпитания.

Тази година спортно-терапевтичният лагер събра 51 участници от Варна, Габрово, София, както и гости от Солун (Гърция), които през последните 3 дни взеха участие в спортни тренировки, семинар, тренинг за социални умения, футболен турнир на малки врати, дискусия на тема „Хората преди всичко“. По време на дискусията бяха обсъдени проблемите и нуждите на лицата със зависимост и възможните начини за тяхното решаване.

Проектът използва страстта на българите към футбола, за да вдъхнови младите хора да изберат здравословния начин на живот. Организатори на лагера са Сдружение „Реванш“ и Фондация „Общност в помощ на зависимите“, а Българският футболен съюз за поредна година отвори вратите на НФБ „Бояна“ за провеждането на всички мероприятия от инициативата.

„Не всички хора са зависими, но всички зависими са хора“ е слоганът, обединяващ усилията на съпричастните към събитието.